Vervoerders van lachgas aangepakt op de A6

Driebergen, Almere, St. Nicolaasga – Afgelopen weekend maakte de politie op de A6 proces-verbaal tegen twee bestuurders die, in strijd met de voorschriften, een grote hoeveelheid lachgas in hun auto vervoerden.

aterdag 16 mei, tegen middernacht, zagen agenten van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid op de A6 bij Almere een auto rijden die de maximumsnelheid van 100 km/uur ruim overschreed. De auto werd hierop ter controle aan de kant gezet. Achter de stoel van de bestuurder zagen de agenten een gasfles voor lachgas liggen. Desgevraagd zei de 31-jarige bestuurder uit Muiderberg dat hij een paar lege drukhouders vervoerde. Bij controle van de kofferbak bleek echter dat deze gevuld was met een groot aantal gasflessen die kriskras door elkaar lagen. Aan de gele verzegelingsdoppen konden de agenten zien dat er ook volle drukhouders bij waren.

Bedrijfsmatig

In totaal lagen 13 gevulde gasflessen en 12 lege flessen in de kofferbak en drie lege flessen achter de stoelen op de bodem van de auto. Omdat het vervoer van meer dan 2kg lachgas als bedrijfsmatig wordt gezien, moet het voldoen aan de voorschriften het ADR, de Europese overeenkomst voor het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg. Bij ADR vervoer gelden een aantal extra eisen voor het voertuig en de chauffeur. Denk bijvoorbeeld aan een ladingszekering, etikettering van de lachgas flessen en een ADR opleiding.

Bij de controle van de ADR-voorschriften bleek dat:
–        Er geen vervoersdocument aanwezig was;
–        Geen goedgekeurde brandblusser;
–        Niet alle flessen voorzien waren van de voorgeschreven gevaaretiketten;
–        De flessen waren niet op een veilige en deugdelijk gestuwd;

Voor al deze overtredingen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Dertig flessen

Op zondag 17 mei, omstreeks 17.40 uur, zagen agenten van de Dienst Infrastructuur op de A6 bij Sint Nicolaasga een auto rijden met achterop een sticker waarop stond dat er ADR-goederen vervoerd werden. Om de voorschriften van het ADR te controleren kreeg de auto een stopteken. Toen bleek dat de 19-jarige bestuurder uit Amsterdam dertig flessen met lachgas in de laadruimte vervoerde in strijd met de voorschriften.

–        De flessen lagen los in een krat;
–        Er was geen vervoersdocument;
–        Er was geen brandblusser;
–        Niet alle flessen voorzien waren van de voorgeschreven gevaaretiketten;

Voor al deze overtredingen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Geschreven door