WK Triatlon afgelast, doorgeschoven naar 2021

Het WK triatlon dat van 4 tot en met 13 september in Almere gehouden zou worden, gaat dit jaar definitief niet door. Na uitvoerig overleg met betrokken partijen, waaronder de Executive Board van de ITU (de internationale triatlonbond) is donderdagavond besloten het evenement door te schuiven: in 2021 komt dit tiendaagse evenement met zes WK’s dus alsnog naar Almere. Met name de wereldwijde reisrestricties vanwege het coronavirus hebben tot deze drastische beslissing geleid.

Dit betekent voor Challenge Almere-Amsterdam (dit jaar de gastheer van de ITU Multisport World Championships) niet dat er in september 2020 geen races worden gehouden. Er wordt nog steeds ingezet op een goed evenement, maar misschien wel in een aangepaste vorm.

Race-director Richard Belderok toont zich enerzijds teleurgesteld, maar tegelijkertijd verwachtingsvol richting de toekomst. “Voor ons is het uiteraard heel verdrietig nieuws dat we ons 40-jarig jubileum niet kunnen vieren met het WK. Samen met duizenden atleten en vrijwilligers hebben we een heel jaar naar dit evenement uitgekeken. We kunnen niet wachten de atleten volgend jaar te verwelkomen, wanneer we het WK in 2021 van 3 tot en met 12 september zullen organiseren. Voor 2020 mikken we nog steeds op het organiseren van een ‘normale’ Challenge Almere-Amsterdam, als het coronavirus dat tegen die tijd toelaat.”

Reisrestricties
Het grootste knelpunt om de ITU Multisport World Championships in 2020 te kunnen organiseren, zit hem volgens Belderok in de reisrestricties waar tientallen landen over de hele wereld mee te maken hebben. “Atleten zouden simpelweg niet bij onze wedstrijd kunnen komen. Zij komen overal vandaan en we hebben altijd meer dan zestig nationaliteiten aan de start. De deelnemende bonden hebben aangegeven te verwachten dat hun atleten niet naar Almere kunnen afreizen. En als de meeste landen niet deel kunnen nemen, kan er geen sprake zijn van een wereldkampioenschap. Dat gaf voor de ITU de doorslag.”

‘Dank aan organisaties voor flexibiliteit’
ITU President Marisol Casado voegt daar aan toe: “Dit is voor niemand een makkelijk besluit geweest. Maar gezien alle maatregelen wereldwijd, waardoor veel atleten geen mogelijkheid hebben om te trainen, zijn we overeengekomen dat alle wedstrijden een jaar worden doorgeschoven.” Daarmee doelt Casado dus op de ITU Multisport World Championships in Townsville (Australië) en op Ibiza (Spanje), die nu doorschuiven naar respectievelijk 2022 en 2023. “We danken alle organisaties, nationale bonden en lokale overheden voor hun flexibiliteit en bereidheid tot het vinden van een oplossing.”

De ITU Multisport World Championships is een tiendaags evenement dat meer dan 8000 atleten aantrekt. Zij zullen uitkomen tijdens de Long Distance Triathlon, Duathlon, Aquathlon en Cross Triathlon.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door