Competitie amateurs op tijd van start, verwacht de KNVB

De KNVB verwacht dat de amateurvoetballers op tijd aan het nieuwe seizoen kunnen beginnen. Alleen de competities in de tweede en derde divisie zullen later beginnen.

Dat schrijft directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee vrijdag in een nieuwsbrief. “Op basis van de huidige beperkingen verwachten we op dit moment dat de competities gewoon starten volgens de speeldagenkalender. Enige uitzondering hierop vormt de start van de competitie voor de 2e en 3e divisie bij de mannen.”

Bekervoetbal
De competities voor de clubs in de 1ste tot en met 5e klasse starten op zaterdag 20 en zondag 21 september. Het bekervoetbal voor clubs uit de 1ste tot en met de 5e klasse begint in het weekeinde van 30 en 31 augustus. Dan begint ook de competitie voor de hoofdklassers. Of die dan ook daadwerkelijk kunnen beginnen, is niet duidelijk.

Van der Zee in de nieuwsbrief: “Voor wat betreft het bekervoetbal in september moeten we nog een voorbehoud maken. Dit hangt mede af van de mogelijke verdere versoepelingen. Hierover nemen we later een definitief besluit.”

Publiek en oefenduels
Vooralsnog moeten de amateurs zonder publiek voetballen, heeft de overheid gezegd. Van der Zee: “Maar dit staat lijnrecht tegenover de versoepeling dat er wel groepen (georganiseerde samenkomsten) van 100 mensen per 1 juli zijn toegestaan. Duidelijkheid vanuit de overheid is gewenst over bijvoorbeeld het wel/niet spelen met publiek na 1 september.”

Recent onderzoek toont aan dat de langdurige contactmomenten tussen voetballers in een wedstrijd beperkt zijn. De besmettingskans en verspreiding van het virus in een wedstrijd is daarmee ook relatief klein.

De KNVB rekent er daarom op dat binnenkort ook getraind mag worden met onderling contact. “Wij hopen elk geval eerder dan 1 september, en dat er zodoende ook weer (oefen)wedstrijden georganiseerd kunnen worden,’ sluit de directeur af.

Geschreven door