Coronavirus treft ook woonzorgcentrum Zephyr hard: zes doden

Het coronavirus heeft de afgelopen maanden aan minstens zes ouderen in woonzorgcentrum Zephyr in Almere Buiten het leven gekost. Van nog eens twee anderen bestaat het vermoeden dat ze zijn overleden aan het virus, maar bij hen heeft geen test plaatsgevonden.

“Van de 35 bewoners zijn negen bewoners positief getest. En helaas zijn er zes overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het is schrijnend”, zegt Frederique Mensink van de Zorggroep Almere. De Zorggroep bezit ook een aantal andere zorgcentra in Almere, maar daar zijn de gevolgen van het virus minder groot.

Verpleeghuizen zwaar getroffen
Zephyr is het tweede verzorgingshuis in Almere waar het virus veel slachtoffers heeft gemaakt. Vorige week werd duidelijk dat in Zorgcentrum Buitenhaeghe van het Leger des Heils vijftien mensen zijn omgekomen.

In totaal zijn er in Almere tot nu toe 31 coronadoden gemeld. De twee verpleeghuizen hebben daar dus een groot aandeel in.

Ook in de rest van het land worden zorgcentra hard getroffen. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM en loopt sinds begin mei een onderzoek naar de verspreiding van het virus in verpleeghuizen. De Zorggroep Almere zegt erg benieuwd te zijn naar de uitkomsten daarvan.

Waarom juist Zephyr zo zwaar is getroffen weet de instelling niet. “We volgen binnen de Zorggroep de RIVM-richtlijnen. Dat geldt in alle woonzorgcentra.” Daarbij wordt opgemerkt dat voor zes april medewerkers met een verkoudheid wel nog mochten komen. “Dat is na zes april aangescherpt. Maar het virus was toen al bij ons binnen.”

Quarantaine
Op moment zitten er nog twee bewoners in quarantaine. “Hopelijk kunnen we die over twee weken opheffen”, zegt Mensink.

“We hebben een hele heftige periode achter de rug. Het is natuurlijk voor de families schrijnend geweest. Heel verdrietig. En ook voor onze medewerkers, die in korte tijd bewoners voor wie zij zich hebben ingezet achteruit hebben zien gaan.”

Bij de laatste momenten van de bewoners was contact met familieleden lastig. “Familie maakte soms zelf de keuze om via het raam afscheid te nemen. Dat zijn beelden die wij met z’n allen nog moeten gaan verwerken.”

Bezoek mondjesmaat toegestaan
Hoewel de bezoekregels voor verpleeghuizen inmiddels wat zijn versoepeld is de Zorggroep Almere daar nog voorzichtig mee. “Wij gaan nog niet helemaal mee in de versoepeling zoals die in het land geldt. En dat kan ook niet: wij verzorgen de meest kwetsbaren van de samenleving.”

Praktisch gezien betekent dit dat bezoek op plekken waar nu nog corona heerst niet is toegestaan. Daarbuiten gaat het om maximaal één bezoeker per week. Daarbij is lichamelijk contact nog niet toegestaan. “Dus helaas nog geen knuffels. We zitten altijd een beetje aan de strenge kant van de regels om te proberen het virus buiten de deur te houden.”

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door