Druk bij ophalen van patataardappelen in stad

In Almere kon zaterdag voor een prikkie een tas vol aardappelen worden gekocht. Verschillende organisaties riepen deze dag uit tot Nationale Aardappelbergdag om aandacht te vragen voor het overschot en voor voedseltekorten op andere plekken op aarde.

Voor €4,50 mocht je een zelf meegebrachte tas tot de rand toe vullen met aardappelen. Om aandacht te geven voor het overschot aan patataardappelen, werden in verschillende stadscentra in het land tonnen aardappelen op straat gestort. Normaliter vinden de frites gretig aftrek in de horeca en op festivals, maar door de coronamaatregelen is er veel minder vraag naar.

Wachten in de rij
Veel Almeerders waren enthousiast over het initiatief dat door de organisatoren tot Nationale Aardappelbergdag werd gedoopt. Op het Mandelaplein bij station Almere Centrum moesten mensen wachten in een rij voor de kleine berg van 5000 kilo patataardappelen.

“De hele familie kan hier lekker van mee-eten”, aldus een vrouw in de rij. “We zitten vrij krap bij kas, dus dit helpt ons wel”, zegt een ander.

Uiteraard was Omroep Almere aanwezig, Cor Toorenburg (foto) heeft bakken vol opgehaald en uitgedeeld. “Zo helpen we onze inwoners maar ook de boer uit Zeewolde”, zegt hij.

Geschreven door