Duizenden kilo’s aardappels te redden op Nationale Aardappelberg Dag in Almere en Lelystad.

Op zaterdag 27 juni verschijnen er op twee locaties in Flevoland een aardappelberg. Met honderdduizenden kilo’s aardappels liggen de schuren van Nederlandse telers en verwerkers vol met grote restpartijen frietaardappels. Dat is ontzettend zonde en laten wij, inwoners van Flevoland, niet zomaar gebeuren. 

De weggevallen vraag naar friet vanuit de horeca, festivals en export is een grote zorg voor veel boeren. De aardappels blijven liggen en wordt met een veel lagere waarde benut voor bijvoorbeeld biogas of veevoer. Het bedrag dat de boer hiervoor krijgt is vaak lager dan de kostprijs, wat niet alleen de boer benadeeld, maar wat ook resulteert in honderdduizenden kilo’s voedselverspilling.

Nationale Aardappelberg Dag

Initiatiefnemers uit diverse plaatsen in Nederland laten dit niet zomaar gebeuren en willen dat voedsel weer op waarde geschat wordt. Om een statement te maken, werd op zaterdag 6 juni werd door Slow Food Youth Network en Jur Jacobs 20.000 kilo aardappels op de NSDM-werf in Amsterdam gestort. Binnen zes uur waren alle aardappels uitverkocht. Het succes van deze actie vroeg om een vervolg, en die komt er: zaterdag 27 juni is omgedoopt tot Nationale Aardappelberg Dag. Consumenten kunnen van te voren via de app van Too Good To Go op dertien locaties in Nederland een plek reserveren om voor maar €4,50 per tas aardappels te komen scheppen. Dus vergeet vooral je eigen boodschappentas niet!

“Het is belangrijk dat mensen met hun eigen ogen zien

hoe groot de aardappelberg is, ook al is dit slechts het topje”

– Jur Jacobs (mede-initiatiefnemer)

Het topje van de aardappelberg
“Het is zonde dat al dat goede eten verspild wordt. Ik wilde in actie komen om boeren te helpen en te zorgen dat dit voedsel geen afval wordt. Ik vind het belangrijk dat mensen met hun eigen ogen zien hoe groot het voedseloverschot, ook al is dit slechts het topje van de aardappelberg,” vertelt Jur Jacobs, initiatiefnemer en creatief ondernemer in de voedselsector.

“De overschotten van bijvoorbeeld frietaardappels zijn het toonbeeld van de kwetsbaarheid en complexiteit van ons voedselsysteem. Met deze actie hopen wij dat bedrijven, overheid en consumenten samenwerken naar een meer verantwoord systeem,” vult Lianne de Bie, directeur van SFYN Nederland, aan. “Op andere plekken in de wereld dreigen grote voedseltekorten, terwijl wij hier onze overschotten verwerken tot biogas en veevoer, dat kan anders,” vervolgt ze.

“Elke kilo Flevolandse aardappel die op deze dag verkocht wordt, draagt bij aan minder verspilling”

– Willeke Waller (Rabobank Almere)

Willeke Waller van Rabobank Almere, sluit daarbij aan: “Wij ondersteunen deze actie van harte onder andere door het beschikbaar stellen van ons netwerk, parkeerfaciliteiten en een financiële bijdrage. Door het wegvallen van de vraag vanuit horeca, festivals, export et cetera, is er een enorme aardappelberg ontstaan. Elke kilo Flevolandse aardappelen die vandaag verkocht wordt draagt bij aan minder verspilling, we supporten op deze wijze onze boeren in de buurt en natuurlijk Almeerders die nu voor een mooie prijs deze aardappelen kunnen kopen. Mocht er toch nog wat overblijven, komt dit alsnog terecht bij organisaties die dit goed kunnen gebruiken.”

Kom aardappels scheppen in Lelystad en Almere

Op zaterdag 27 juni kunnen consumenten aardappels scheppen in Almere op het Mandelaplein en in Lelystad op het terrein van Rabobank Flevoland. In verband met de maatregelen omtrent corona dienen zij zich van te voren te registreren via de app van Too Goo To Go.

Wij stimuleren het gebruikt van de fiets. Maar mocht je toch kiezen om met de auto te komen, kan je kort parkeren op de parkeerplaats van de Rabobank.  

 – Dit is een initiatief van Slow Food Youth Network Nederland, Jur Jacobs en Eva Flantua in samenwerking met aardappelboeren uit Dronten en Zeewolde, Too Good To GoStichting Samen Tegen Voedselverspilling, vereniging FlevoFood en Rabobank Flevoland en Almere. Ga naar www.aardappelberg.nl voor meer informatie over partners en locaties.

Geschreven door