Helft Almeerse coronadoden woonde in zorgcentrum Buitenhaeghe

De helft van het aantal Almeerders dat is overleden aan het coronavirus woonde in Zorgcentrum Buitenhaeghe. In het zorgcentrum van het Leger des Heils zijn 55 mensen besmet geraakt met het virus, 15 van hen zijn overleden.

Regiodirecteur Jan Jans van het Leger des Heils is geschrokken van het aantal doden en leeft mee met de nabestaanden. Buitenhaeghe is een verzorgingshuis waar met name kwetsbare ouderen wonen, onder meer met dementie. Volgens Jans is het lastig om aan deze mensen de anderhalve meter-maatregel uit te leggen. Als een virus eenmaal binnen komt, is het lastig om er weer vanaf te komen.

Het Leger des Heils laat weten direct te hebben gehandeld volgens de RIVM-maatregelen. Zo mochten familieleden niet meer op bezoek komen. Verder werd er een COVID-afdeling opgezet met andere beschermende maatregelen.

Dat Buitenhaege op deze manier is getroffen, is volgens regio-directeur Jan Jans domme pech. “We zien het ook elders in het land. Als het binnen is, is het al te ver.” Jans vreest als er weer een piek komt in coronagevallen dat dit ook in andere tehuizen kan voorkomen.

Geschreven door