Nederlands reisadvies voor Turkije onbegrijpelijk en schadelijk

ROTTERDAM, 9 juni – Het Nederlandse kabinet moet het reisadvies voor Turkije snel aanpassen. Nog altijd worden vanwege het coronavirus alleen niet-noodzakelijke reizen aangeraden. Dat is onbegrijpelijk en schadelijk voor de economische banden tussen Nederland en Turkije, vindt Ethem Emre, voorzitter van de Kamer van Koophandel Nederland-Turkije.

Emre is diep teleurgesteld dat het kabinet het huidige ‘oranje’ reisadvies niet heeft aangepast. ‘De corona-uitbraak is onder controle gebracht. De regering doet er alles aan om een nieuwe uitbraak te voorkomen. Er zijn overal uitgebreide voorzorgsmaatregelen, voldoende snelle testen en er is volop ic-capaciteit.’

Een oranje reisadvies betekent in de praktijk dat reisverzekeringen schades in Turkije niet of niet volledig vergoeden. Wie vanuit Turkije terugvliegt naar Nederland moet bovendien na aankomst veertien dagen in quarantaine. Reizen over land is wel mogelijk, maar leidt tot controles onderweg, bijvoorbeeld in Griekenland. Het wordt Nederlandse Turken zo nagenoeg onmogelijk gemaakt naar Turkije af te reizen. ‘Terwijl velen er juist naar hadden uitgekeken om familie en vrienden te bezoeken’, zegt Emre. ‘De Turkse gemeenschap in Nederland wordt hier hard door getroffen.’

Zakelijke reizen zijn wel toegestaan, maar vliegen vanaf Nederlandse vliegvelden is nog steeds niet mogelijk. En bij de verplichte quarantaine bij thuiskomst weerhoudt ook veel zakelijke reizigers.

‘Zakenreizen worden dus uitgesteld, onderlinge bezoeken afgezegd’, aldus Emre. ‘De belangen van de Turks-Nederlandse ondernemers worden geschaad, zonder goede reden.’

Geschreven door