RIVM: 14 coronasterfgevallen in week tijd, aantal positieve tests iets afgenomen

De afgelopen week zijn veertien inwoners van Flevoland overleden aan COVID-19. Het gaat om vier personen uit Lelystad, vier inwoners van Noordoostpolder, vier uit Urk, één persoon uit Almere en één inwoner van Zeewolde. Dat blijkt uit de weekrapportage van het RIVM. Het overlijden van de persoon uit Zeewolde was het eerste nieuwe coronagerelateerde sterfgeval in die gemeente sinds begin juli.

Het aantal nieuwe geregistreerde coronabesmettingen in Flevoland is de afgelopen week afgenomen ten opzichte van de week ervoor. 1.139 inwoners van de provincie werden de afgelopen week positief getest. Dat zijn er 114 minder dan in de week ervoor. Almere en Lelystad zagen een duidelijke daling, Urk en Dronten bleven ongeveer gelijk, alleen in Noordoostpolder en Zeewolde steeg het aantal positieve tests iets.

Absoluut gezien werden nog steeds de meeste mensen positief getest in Almere: 424. Vorige week waren er nog 532 positieve testen in die gemeente. Op Urk kwamen er de afgelopen week 283 coronabesmettingen bij, tegenover 280 geconstateerde besmettingen in de week ervoor. Het aantal besmettingen in die gemeente stijgt dus niet verder door, maar Urk heeft wel nog steeds de hoogste besmettingsgraad van Nederland. Urk was één van de laatste gemeenten in het land waar de tweede coronagolf begon. Maar sinds eind oktober steeg het aantal geregistreerde coronabesmettingen er explosief.

In Noordoostpolder testten 163 inwoners positief, een lichte stijging ten opzichte van de 158 van vorige week. In Lelystad kwamen er 147 positieve testen bij. Een week eerder waren dat er 167. In Dronten testten 91 inwoners positief tegenover 90 afgelopen week. In de gemeente Zeewolde steeg het aantal nieuwe positieve testen iets: 31 tegenover 26 vorige week.

Totale aantal besmettingen en uitgevoerde coronatesten
Door de 1.139 positieve testen van afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus in Flevoland 11.303 inwoners officieel besmet geraakt. De testen hebben de afgelopen week landelijk 33.949 nieuwe besmettingsgevallen aan het licht gebracht. Dat zijn er ruim drieduizend minder dan in de week ervoor. Het officieel vastgestelde aantal besmettingen komt in Nederland op 527.523. Van 258.878 GGD-testen die vorige week in Nederland zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 11,1 procent positief.

Het aantal GGD-testen onder Flevolanders wordt later vandaag geüpdatet.

Naast de testen op de GGD-locaties is een onbekend aantal Flevolanders door de huisarts, in een teststraat van een zorginstelling of bij een commerciële teststraat getest. Voor al deze testlocaties die verbonden zijn aan een laboratorium, geldt een meldingsplicht bij de GGD indien de testen een positief resultaat hebben. Dit wordt gecontroleerd door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Verder worden er ook commerciële sneltests aangeboden. Hiervoor geldt vanuit de aanbieder vaak dat de gebruiker zelf verantwoordelijk is voor het doorgeven van een positieve uitslag.

Aantal doden door COVID-19 stijgt met veertien
De afgelopen week kwamen er in Flevoland veertien sterfgevallen bij. Het dodental komt daardoor sinds het begin van de corona-pandemie op 141. Het aantal Flevolandse sterfgevallen blijft het hoogst in Almere (48), gevolgd door Lelystad (43), Noordoostpolder (17), Dronten (16), Urk (10), en Zeewolde (7). Landelijk zijn er 406 coronadoden gemeld in de afgelopen week, waarmee het totale aantal op 9.438 sterfgevallen is gekomen. In de voorgaande week kwamen er landelijk nog 422 coronasterfgevallen bij. Het RIVM meldt dat de cijfers hierover achter kunnen lopen.

Negen ziekenhuisopnames
De afgelopen week zijn er door de GGD negen ziekenhuisopnames onder Flevolanders gemeld aan het RIVM. Dat is er één minder dan in de week daarvoor. Het waren er drie in Almere, drie op Urk, twee in Noordoostpolder en één inwoner van Zeewolde. Hoogstwaarschijnlijk zijn er nog meer Flevolanders opgenomen geweest, zie hieronder voor uitleg.

Landelijk zijn er in totaal 477 ziekenhuisopnames door de GGD’en aan het RIVM gemeld die uit te splitsen zijn op gemeenteniveau. Dit getal is een onderrapportage, de meldingen van de GGD komen niet overeen met de meldingen die rechtstreeks vanuit de ziekenhuizen komen. Dat komt doordat de GGD niet altijd zicht heeft op wie uiteindelijk in het ziekenhuis terecht komt. De Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) heeft bijgehouden dat er de afgelopen week 1007 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. Dit wordt momenteel nog niet onderverdeeld op provincie- of gemeenteniveau. Hiervoor gebruikt RIVM nog de gegevens van de GGD. Daardoor is het heel waarschijnlijk dat er meer Flevolanders naar het ziekenhuis moesten dan de nu gemelde negen. Daarnaast stroomden landelijk 183 patiënten door naar de IC volgens NICE.

Sinds het begin van de crisis zijn in Almere 182 inwoners opgenomen geweest, in Lelystad 95, in Dronten 43, op Urk 32, in Noordoostpolder 23 en in Zeewolde 15.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door