RIVM: percentage positieve testen gedaald, zeven sterfgevallen door corona

Het percentage positieve coronatests in Flevoland is de afgelopen week gedaald naar 9,8 procent. Vorige week was dit nog 11,5. Er werden meer tests afgenomen, waardoor het aantal nieuwe geregistreerde coronabesmettingen wel steeg ten opzichte van de week ervoor: 496 inwoners van de provincie werden positief getest, ten opzichte van 461 vorige week.

De afgelopen week zijn zeker zeven inwoners van Flevoland overleden aan COVID-19. Het gaat om vijf inwoners van Almere, een Lelystedeling en iemand uit Zeewolde. Verder werden minimaal negen Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van het virus. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers die het RIVM dinsdag bekendgemaakt heeft.

Absoluut gezien werden de meeste mensen positief getest in Almere, namelijk 332. Vorige week waren er nog 264 positieve testen in die gemeente. In Lelystad waren er 77 positieve testen, een daling ten opzichte van de 93 bevestigde besmettingen in de week ervoor. In Dronten werden 45 mensen positief getest op corona, ook een daling tegenover 48 in de week daarvoor.

In Noordoostpolder daalde het aantal bevestigde nieuwe besmettingen ook, van 29 naar 22 in de afgelopen week. In Zeewolde daalde het aantal positieve testen van 22 naar 18. Op Urk kwamen er de afgelopen week twee coronabesmettingen bij, tegenover vijf geconstateerde besmettingen in de week ervoor.

Totale aantal besmettingen en uitgevoerde coronatesten
Door de 496 positieve testen van afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus 25.404Flevolanders officieel besmet geraakt. De testen hebben de afgelopen week landelijk 29.977 nieuwe besmettingsgevallen aan het licht gebracht, een stijging ten opzichte van de 25.229 van vorige week. Het officieel vastgestelde aantal besmettingen komt daarmee in Nederland op 1.064.598. Van 263.291GGD-testen die de afgelopen zeven dagen in Nederland zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 9,8 procent positief. Vorige week was dit nog 11,5.

Meer Flevolanders getest, lager percentage besmettingen
In Flevoland zijn de afgelopen week per dag gemiddeld 1.110 mensen door de GGD getest. Het percentage dat hiervan positief is getest, lag die zeven dagen op7,2 procent. In de week daarvoor was dat 12,9 procent. Toen werden er gemiddeld 668 mensen per dag getest.
Overigens is het actuele percentage van 7,2 in Flevoland exclusief het grootschalige testen in Dronten. Wanneer ook die testuitslagen meegerekend worden, komt het percentage voor Flevoland lager uit, op 5,3procent.

Naast de testen op de GGD-locaties, is een onbekend aantal Flevolanders door de huisarts, in een teststraat van een zorginstelling of bij een commerciële teststraat getest.

Zeven doden door COVID-19
De afgelopen week kwamen er in Flevoland zeven coronasterfgevallen bij. Een week eerder waren dat er nog twee. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de corona-pandemie komt daarmee op 208. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 77, gevolgd door Lelystad met 58, in Noordoostpolder 26, in Dronten 22, in Zeewolde 13 en op Urk 12. Landelijk zijn er 418 coronadoden gemeld in de afgelopen week. In de week daarvoor kwamen er landelijk 423 coronasterfgevallen bij. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achter kunnen lopen.

Negen ziekenhuisopnames in een week tijd
De afgelopen week zijn er door stichting NICE tenminste negen ziekenhuisopnames onder Flevolanders gemeld. Het waren er twee in zowel Lelystad als Zeewolde en één in Noordoostpolder. In Almere werden vier ziekenhuisopnames gemeld, maar dat zijn er mogelijk meer geweest. Volgens NICE kunnen er vanuit het Flevoziekenhuis nog gegevens missen. De negen opnames zijn er provinciebreed drie minder dan een week eerder. Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in heel Nederland de afgelopen week 1.140 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. Daarnaast stroomden er volgens de stichting in heel Nederland opgeteld 240 patiënten door naar de IC.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door