Prullenbak adopteren en afval prikken

Als er één Almeerder is die vindt dat inwoners vrijwillig kunnen helpen om afvaldumpingen in de stad op te ruimen, is dat wel Loek Kaizer. Twee keer in de week trekt hij er in Almere Haven op uit met zijn karretje met vuilniszakken. Op een stuk van 500 meter kan Kaizer soms al een halve vuilniszak vullen met troep.

Sinds de coronacrisis is het aantal afvaldumpingen in de stad flink toegenomen. De gemeente kan het opruimen niet bijbenen en het inhuren van extra manschappen en materieel kost veel geld. Daarom hoopt de gemeente op vrijwilligers.

Voor Loek Kaizer is het vrijwillig afval opruimen geen enkel bezwaar. Hij zou Almeerders in andere wijken dan ook graag op weg helpen om hetzelfde te doen. De grens ligt bij grote spullen die niet in zijn kar passen. Als Kaizer dit tegenkomt, vult hij dat in op een app bij de gemeente en die haalt het dan op. ”Dit werkt perfect. Meestal is het binnen twee dagen weg.”

Een prullenbak adopteren
Naast het vrijwillig afval opruimen, wordt ook gekeken naar andere manieren om (zwerf)afval te voorkomen. Mensen die een prullenbak in hun buurt willen hebben, kunnen er volgens Kaizer één huren. “Dat betekent dat ze zelf voor de prullenbak gaan zorgen”, vertelt Kaizer.

Door het adopteren van een prullenbak is de buurt zelf verantwoordelijk voor het legen van de afvalbak.De volle vuilniszak gooi je dan in je eigen kliko. Kaizer hoopt dat binnen een maand de eerste afvalbak wordt geadopteerd.

Geschreven door