Almere gaat voor een studentencampus in de binnenstad

Midden in de binnenstad komt een nieuwe studentencampus. Direct naast Station Almere Centrum komen maximaal 1.500 studentwoningen. In de plannen zijn ook voorzieningen voor sport, cultuur, entertainment en horeca opgenomen. Daarnaast krijgt Hogeschool Windesheim in de plannen een Almeerse hoofdvestiging. Het college legt de plannen nu voor aan de gemeenteraad die het de zomer zal bespreken. 

Wethouder Economische Zaken Maaike Veeningen ziet de ontwikkeling van de nieuwe campus als enorme boost voor studenten die in Almere willen wonen en studeren. Daarbij is het een belangrijke ontwikkeling voor de binnenstad. “Met het huisvesten van 1500 studenten geeft de binnenstad nog meer leven en maakt het stadscentrum aantrekkelijker, met een nog diverser aanbod aan voorzieningen voor de hele stad en haar bezoekers”. 

Levendig centrum

Het centrum wordt dé plek in Almere voor studenten om te wonen en studeren. De binnenstad is op dit moment vooral een plek waar mensen komen winkelen en recreëren in cultuurinstellingen en horeca. Met het ontwikkelen van een campus komt daar iets extra’s bij. Het centrum kent straks een breed aanbod aan studentenwoningen op een steenworp afstand van onderwijsinstellingen. Met de ontwikkeling van de campus wordt een volgende stap gezet om hoger opgeleiden te binden aan Almere.

Inmiddels wonen bijna 7000 studenten in Almere en volgen 4000 studenten een opleiding aan een van de twee hogescholen. De uitbreiding van het onderwijsaanbod van de hogescholen in Almere geeft Flevolandse jongeren nog meer mogelijkheden om in eigen stad of regio te gaan studeren. Door de groei van het aantal studenten komt er meer behoefte studentenwoningen en voor studenten aantrekkelijke voorzieningen. 

Wonen en studeren in een groene binnenstad

De ontwikkeling van een studentencampus zet de transformatie van het centrum in gang. In 2030 wonen er in het centrum duizenden Almeerders meer dan nu. Niet alleen studenten, maar ook starters, senioren en ook gezinnen zullen midden in het centrum wonen. De extra woningen voegen straks iets anders toe aan Almere. Voor elke fase of levensstijl is er dan iets te vinden in het centrum. Studenten kunnen dan hun woon-carrière voortzetten in de binnenstad. Met passende voorzieningen dichtbij.

Tegelijk wordt er nagedacht over ruimte voor parkeren en de auto in het straatbeeld. In het centrum komt straks meer ruimte voor de fiets en voetganger. De vernieuwing van het Station en de ontwikkelingen in het stationsgebied maken onderdeel uit van de plannen. Daarnaast investeert de gemeente in het verbeteren van duurzame manieren van (openbaar) vervoer. 

“Het verschil tussen een binnenstad en een (winkel)centrum is dat er naast aantrekkelijke winkels ook voldoende ruimte is voor onderwijs, uitgaan, cultuur, wonen en recreatie. In een binnenstad is altijd wat te doen. Voor het verbeteren van de beleving krijgen de acht pleinen een eigen sfeer. Pleinen zoals de Esplanade en Stadhuispromenade worden groener. Er zal meer kunst te zien zijn in de openbare ruimte en er komen meer evenementen” 

Herhuisvesting De Voetnoot

Behalve woningen en voorzieningen op het Festivalplein en een hierop aangepaste Landdrostdreef komt in de plannen een nieuw hogeschoolgebouw voor Windesheim op de plek van de Voetnoot. Op dit moment is in dit gebied het Café op 2, de verslavingszorg Amethist, verhuurde bedrijfsruimten aan kleine en startende bedrijven (culturele broedplaats), culturele instellingen en een fietsparkeerstalling.

“We zijn al geruime tijd in gesprek met onze culturele instellingen en zoeken samen met hen alternatieve herhuisvestingsmogelijkheden, want deze partijen zijn belangrijk voor de stad”. 

Geschreven door