CDA Flevoland ‘Besluit Keolis verrassend maar onvermijdelijk.

Het voornemen van de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland om de OV-concessie voor vervoerbedrijf Keolis in te trekken is verrassend, maar uiteindelijk onvermijdelijk. Dat zegt de CDA-fractie in Provinciale Staten van Flevoland.

De aankondiging van de provincies komt nadat zij hadden geconcludeerd dat Keolis ‘vals spel’ heeft gespeeld tijdens de aanbesteding van de concessie, die een waarde heeft van 900 miljoen euro. Er zouden geheime afspraken zijn gemaakt met Chinese fabrikanten van bussen, waardoor Nederlandse bedrijven buiten de boot vielen.

‘OV moet op peil blijven’

Volgens CDA-Statenlid Hennie Bogaards staat voorop dat het openbaar vervoer in de regio niet mag gaan lijden onder deze zaak. ‘De provincies moeten zorgen voor een eventuele noodoplossing, waarbij de reiziger niets van deze perikelen merkt en dat het openbaar vervoer op peil blijft’, zegt ze.

Onvermijdelijk

Volgens haar zat er voor de drie provincies weinig anders op dan het nemen van flinke stappen, maar het intrekken van de concessie noemt ze verrassend. ‘Dat is de meest verregaande maatregel’, zegt Bogaards. ‘Kennelijk zijn de juridische adviezen aan de colleges van GS duidelijk genoeg geweest. Ons lijkt deze beslissing uiteindelijk ook onvermijdelijk, want het lijkt ons onmogelijk om toch met Keolis verder te gaan’.

Een nieuwe aanbestedingsprocedure lijkt het CDA het meest logisch, waar de eerder afgevallen busbedrijven weer aan mee kunnen doen. Voor de regio Flevoland geldt de concessie voor het stadsvervoer in Lelystad (vanaf september 2021) en in de regio IJsselmond (Overijssel/Flevoland) vanaf december 2023.

Geschreven door