Vijf jaar cel in hoger beroep voor overval supermarkten

Een 27-jarige man uit Almere is in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar cel voor gewapende overvallen op supermarkten in Almere. Die straf kreeg hij eerder bij de rechtbank en was nu ook geëist door het Openbaar Ministerie.

De Almeerder speelde op 17 en 19 december 2017 een hoofdrol bij de berovingen van een Jumbo en een Albert Heijn. Gemaskerde mannen bedreigden het personeel met automatische wapens. De buit bij de Jumbo in de Waterwijk bedroeg ruim 3000 euro en sloffen sigaretten. Bij de Albert Heijn in Almere Haven vertrokken de overvallers met lege handen.

Hogere straf voor handlanger
Het gerechtshof in Leeuwarden legde woensdag een handlanger van 20 jaar uit Almere achttien maanden jeugddetentie op, een half jaar langer dan de eis van het OM. Hij was 17 jaar ten tijde van de overvallen. Vorig jaar sprak de rechtbank in Lelystad hem vrij. Volgens de rechters was hij niet te zien op camerabeelden van de overval. Het hof heeft hem wel herkend.

Verder blijkt volgens het hof uit afgeluisterde gesprekken en zendmastgegevens dat het duo bij de overvallen betrokken was. Bovendien werden bij de 27-jarige man tassen en kleding gevonden die ook te zien waren op de beelden. Op deze spullen zat zijn dna.

‘Onschuldig’
Beide mannen bleven in hoger beroep ontkennen dat ze schuldig zijn. Zij moeten van het hof een aantal medewerkers van de supermarkten schadevergoedingen van 2000 tot bijna 2500 euro betalen.

De zaken tegen twee andere verdachten waren in een vroeg stadium geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door