Daling aantal inbraken in Flevoland in 2020

Van maart tot en met augustus 2020 werden er in Nederland 19.311 keer ingebroken, een daling van 18 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Gemiddeld werd er per 10.000 inwoners in totaal 24,4 keer ingebroken in woning en schuren. In de provincie Flevoland werd er 30,7 keer ingebroken per 10.000 inwoners. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van de meest recente politiedata.

Afname gemiddeld en absoluut aantal inbraken Flevoland
In de periode maart tot en met augustus 2020 werd er in Flevoland in totaal 533 inbraken geregistreerd. Dit is een afname van 12,5 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Per 10.000 inwoners werd er meer dan 30 keer ingebroken in de gemeenten van Flevoland. Dit is een afname van 12,5 procent ten opzichte van gemiddeld aantal inbraken in 2019. De meeste inbraken binnen de provincie gemiddeld gezien op 10.000 inwoners vonden plaats in Urk (56,2 keer), Almere (34,8 keer) en Dronten (26,5 keer). De gemeenten waar gemiddeld het minst vaak werd ingebroken waren Zeewolde (18,1 keer), Noordoostpolder (22,3 keer) en Lelystad (25,9 keer).

Opmerkelijke gemeenten binnen Flevoland
Binnen de provincie Flevoland viel de gemeente Noordoostpolder positief op: Hier daalde het gemiddeld aantal inbraken per 10.000 inwoners van naar 34,2 keer naar 22,3 keer, een afname van 34,8 procent. De gemeente Urk had relatief gezien de hoogste stijging in het gemiddeld aantal inbraken ; van gemiddeld 20,9 inbraken per 10.000 inwoners naar 56,2 inbraken.

Open schuurdeur een risico
Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie. ,,Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking niet.” zegt Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer. ,,Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”

Benieuwd naar de inbraakcijfers voor uw gemeente? Independer heeft het aantal inbraken per gemeente en provincie weergegeven in interactieve kaarten. Hier vindt u informatie en de laatste trends omtrent inbraken in uw gemeente.

Geschreven door