Presentatie kinderboek De nacht van de Stirling

De berging van de Britse bommenwerper Short Stirling BK716 in het Markermeer is in volle gang. Het college van Burgemeester en Wethouders en de Almeerse gemeenteraad hebben in 2019 besloten om het vliegtuig te bergen. Met het bergen van het wrak hoopt de gemeente de nabestaanden duidelijkheid te kunnen geven over het lot van hun familielid. Tijdens het bergen zijn stoffelijke resten gevonden.

De gemeente vindt het belangrijk om het verhaal over de bemanning en het vliegtuig te vertellen aan huidige inwoners van Almere en daarbuiten. Ondanks dat onze stad niet bestond tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn ook híer sporen te vinden uit deze tijd. Het verhaal van deze Short Stirling gaf aanleiding om specifiek jongere generaties Almeerders mee te nemen in de oorlog.

Wethouder Hilde van Garderen reikt in het Bos der Onverzettelijken de eerste exemplaren van De nacht van de Stirling uit aan Almeerse kinderen. U bent van harte uitgenodigd om bij dit moment aanwezig te zijn.

Datum: woensdag 30 september
Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Bos der Onverzettelijken

De kinderen die het eerste exemplaar in ontvangst nemen, hebben al een band met de Short Stirling. Drie van hen maakten namelijk deel uit van de jury die het kunstwerk ter nagedachtenis aan de bemanning hebben gekozen. Zij en een aantal van hun vrienden zijn nu uitgenodigd voor deze bijeenkomst. Het boek wordt uitgereikt in het Bos der Onverzettelijken op de plek waar in 2021 het kunstwerk ter nagedachtenis wordt geplaatst. Stichting Ongeland neemt de kinderen mee op reis door de tijd. Na de uitreiking wordt het boek aan alle Almeerse basisscholen en Speciaal Onderwijsscholen met groep 7/8 verstuurd. 

Verhaal De nacht van de Stirling

In opdracht van de gemeente is dit kinderboek geschreven voor kinderen uit groep 7/8. Het is een fictief verhaal over een Short Stirling, en beschrijft niet de laatste vlucht van de BK716. In het boek volgen we vier personages die in deze nacht op verschillende manieren te maken krijgen met de luchtoorlog. De eerste verhaallijn wordt vertelt vanuit een Engelse vlieger die meedoet aan een missie om Berlijn in Duitsland te bombarderen. Op de grond in Berlijn leven we mee met een meisje die op die bewuste avond op pad is met een vriendin, en meemaakt hoe de bommen op haar stad neerkomen. We volgen een Duitse vlieger die een vliegtuig van de geallieerden neerschiet, en tot slot lezen we over een Nederlands meisje in bezet Nederland die een vliegtuig ziet neerstorten in het Markermeer.

Kijk voor meer informatie op almere.nl/shortstirling

Geschreven door