Realisatie cultuurhuis Almere Buiten

Het gebouw ExtraVert aan het Baltimoreplein in Almere Buiten wordt getransformeerd tot een heus cultuurhuis van Almere Buiten. Het Baltimoreplein is één van de belangrijkste uitdagingen voor de stedelijke vernieuwingsopgave van Centrum Almere Buiten.

Alle delen van dit plein worden fors aangepakt: het hotel is in aanbouw, de parkeerplaats voor de Action wordt op termijn ontwikkeld, de openbare ruimte inclusief busbaan worden vernieuwd, er komt een bijzonder speel-kunstwerk nabij het hotel en de onderdoorgang en uitstraling van het station worden aangepakt. Wat overblijft is het gebouw ExtraVert dat grotendeels eigendom is van de gemeente. Het gebouw ligt strategisch aan het intercity station in het hart van centrum Almere Buiten. Het gebouw is ooit bij de ontwikkeling al bedoeld als cultuurhuis, maar dit initiatief is destijds, mede als gevolg van de financiele crisis, met o.a. huisvesting van de bibliotheek, een dansschool en het Erfgoedhuis slechts ten dele van de grond gekomen.

In de afgelopen maanden is de leegstaande horecaruimte van cafe Baltimore ingericht als Buitenhuis, heeft zich er tijdelijk een popup restaurant. Deze ontwikkeling mag zich verheugen in een toenemende belangstelling van Buitenaren in aanloop naar een mogelijke ontwikkeling van het cultuurhuis.

Het college is voornemens de leegstaande horecaruimten aan te kopen, waardoor flexibele zaal- en atelierruimten met ondersteunende horecamogelijkheden worden gecreëerd. Door deze aankoop krijgt het cultuurhuis letterlijk voet aan de grond aan het Baltimoreplein en ontstaat een grote plint met aantrekkelijke uitstraling naar het Baltimoreplein.

Geschreven door