Bewoners Oosterwold boos om verplicht riool

Inwoners van de wijk Oosterwold zijn compleet overvallen door het besluit van de gemeente Almere om verplicht riool aan te leggen. Het plan moet direct van tafel en de gemeente moet met de buurtbewoners gaan overleggen.

Dat schrijven 25 kavelwegverenigingen in een brandbrief aan de gemeenteraad en de verantwoordelijke wethouders.

Vorige week werd bekend dat huizen van toekomstige bewoners van de Almeerse wijk Oosterwold worden aangesloten op riolering. Ook huidige bewoners die hun water niet goed zuiveren op eigen terrein moeten hun afvoer van afvalwater aansluiten op het riool. Langs alle doorgaande wegen legt de gemeente een hoofdriool aan. De bewoners moeten dan zelf regelen dat hun rioolbuizen aangesloten worden op dat hoofdriool.

Bewoners zeggen niet op de hoogte te zijn geweest van de plannen en voelen zich overvallen. Vooral omdat dit besluit veel consequenties heeft. De bewoners zijn verenigd in kavelwegverenigingen en regelen in die vereniging de aanleg en onderhoud van de weg. Daar wil de gemeente nu ook de verantwoordelijkheid van de rioolaanleg neerleggen en de daarbij horende kosten.

Namens de 25 verenigingen voert Marien Abspoel het woord. Hij ziet grote problemen op de kavelwegverenigingen afkomen. “Als de helft van een straat op het riool wil en de andere helft niet. Wat ga je dan als kavelvereniging doen?” Volgens Abspoel is het haast onmogelijk om daar uit te komen. Daarnaast staat nergens beschreven in de statuten van de kavelwegverenigingen waar de vereniging allemaal over mag beslissen aldus Omroep Flevoland

Geschreven door