Energie én kosten besparen dankzij pelletketel BioSpirits in Almere

BioSpirits in Almere is de enige gecertificeerde distilleerderij in de Benelux die sterke drank maakt met 100% biologisch geteelde grondstoffen. Om energie én kosten te besparen wil de biologisch gecertificeerde distilleerderij een pelletketel installeren zodat er geen aardgas meer gebruikt wordt voor de verwarming van het pand. Om dit te kunnen realiseren heeft Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) een financiering verstrekt.

Een pelletketel is als het ware een kleine biomassaketel. De brandstof bestaat uit houtpellets; kleine korrels geperst afvalhout. Plantaardig materiaal waar energie uit gehaald kan worden. Door de distilleerderij te verwarmen met pellets in plaats van aardgas, bespaart BioSpirits zo’n 4.200 euro én zo’n 12 ton CO2 per jaar.

Voor de pelletketel maakt BioSpirits gebruik van zogenaamde getorrificeerde energiepellets, gemaakt door P4S in Almere. P4S gebruikt de bewezen techniek van torrefactie voor de productie van energiepellets. Met deze techniek worden biogrondstoffen circulair verwerkt tot zwarte energiepellets. Deze pellets hebben een zeer hoge calorische waarde (hoeveelheid energie of warmte bij verbranding geleverd, in calorieën uitgedrukt), zijn vrij van geur en makkelijk op te slaan. De as die vrijkomt wordt teruggenomen en hergebruikt.

Financiering door Energie Expertisecentrum Flevoland

Om de pelletketel te kunnen financieren heeft BioSpirits –dat onder meer wodka, gin, rum en een aantal fruit-likeuren produceert– een financiering van EEF ontvangen. Deze financiering is er voor bedrijven en instellingen in de provincie Flevoland die willen investeren in energiebesparing en/of duurzame energie. Denk hierbij aan het laten installeren van zonnepanelen, een warmtepompinstallatie, een energiezuinig ledverlichtingssysteem of zoals BioSpirits doet; een pelletkachel.

Willem Enklaar, directeur bij EEF: “De hoge aanvangsinvestering van duurzame energieprojecten is vaak een drempel voor bedrijven en instellingen. Wij verstrekken daarom leningen om deze drempel verlagen en steeds meer ondernemers de kans te bieden een duurzaam energieproject te ontwikkelen.”

Energie Expertisecentrum Flevoland verstrekt financieringen op basis van de offerte die het installatiebedrijf heeft opgesteld. De financiering bedraagt minimaal 5.000,- en maximaal 75.000,- euro, tot 75% van de begroting. Rente vanaf 3% en een snelle behandeling/uitkering.

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd in financiering door EEF en kunt u ondersteuning gebruiken bij het ontwikkelen van uw duurzame energie- en energiebesparingsproject? Neem dan contact op met EEF om de voorwaarden te bespreken, 085 4000 300 of info@eef-flevoland.nl.

Geschreven door