‘Houd de lijn vrij!’ wordt een vast onderdeel in het straatbeeld van Almere

Op dinsdag 13 oktober hebben leden van Oogvereniging Flevoland een nieuwe stoeptegel onthuld. Dit is gedaan in samenwerking met de Werkgroep ViP-Almere. Oogvereniging Flevoland is lid van deze werkgroep. Met deze nieuwe stoeptegel is Almere een bijzonder hulpmiddel rijker geworden: De ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegel.

Deze opvallende, blauwe tegel draagt het campagnepictogram van ‘Houd de lijn vrij!’ en roept weggebruikers op om geleide lijnen vrij te houden van obstakels. Steeds meer gemeenten leggen deze stoeptegel.

Veiliger over straat

Voor mensen die slechtziend of blind zijn is het van groot belang dat geleidelijnen, de geribbelde tegels op straat en op stations, worden vrijgehouden. Zij volgen deze lijnen met hun taststok of voeten om veilig hun weg te vinden van A naar B. Helaas weten veel mensen niet waar deze lijnen voor dienen en staan er vaak obstakels op: tassen, fietsen, reclameborden en zelfs complete terrassen. Dat levert lastige en vaak zelfs gevaarlijke situaties op.

Stoeptegel ‘Houd de lijn vrij!’

Na twee succesvolle campagnes heeft het landelijk campagneteam van ‘Houd de lijn vrij!’, samen met expertisepartijen, een tegel ontwikkeld die gemeenten zelf in hun straatbeeld kunnen leggen. De tegel is blauw en draagt het campagnepictogram: een figuur die met zijn taststok over de geleidelijn loopt, met daarnaast het woord ‘vrijhouden’. Zo wordt structureel aandacht gevraagd voor het vrijhouden van geleidelijnen, en wordt de openbare ruimte toegankelijker en veiliger voor mensen met een visuele beperking.

Wilt u meer informatie over deze campagne? Kijk dan op: www.houdelijnvrij.nl

Geschreven door