Kuipers: ‘In slechtste scenario straks 75 procent minder reguliere zorg’

Er liggen momenteel 1298 coronapatiënten in het ziekenhuis, 65 meer dan gisteren. Van hen liggen 252 mensen met covid-19 op de intensive care. Gisteren waren dat er nog 247. Dat heeft Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekendgemaakt.

Als de toename van het aantal ziekenhuispatiënten doorgaat zoals nu, verwacht Kuipers dat er eind oktober 2000 covidpatiënten in het ziekenhuis liggen. Eind november zou dat dan zijn opgelopen tot ongeveer 4500 patiënten. Dat zou fors meer zijn dan tijdens de piek in april.

“We moeten de curve zo snel mogelijk afbuigen, anders stevenen we af op een aanzienlijke afschaling van de reguliere zorg”, zei Kuipers. Als het lukt om de stijgende lijn te doorbreken, komt hij voor eind november uit op 2400 coronapatiënten in het ziekenhuis.

Grootste uitdaging

Maar ook in dat optimistische scenario zal de reguliere zorg een knauw krijgen, aldus Kuipers. “We zien de komende periode geen einde aan de stijging van het aantal patiënten. Dat betekent hoe dan ook dat op veel plekken, zelfs bij de meest optimale spreiding van patiënten, de reguliere zorg wordt afgeschaald. Op een vrij substantieel niveau.”

Volgens Kuipers gaat het in het meest optimistische scenario om een afschalen van 35 procent en in het meest pessimistische scenario om 75 procent:

Bron NOS

Geschreven door