Boete voor vuilniszak naast volle container echt terecht

De boete die de gemeente Almere uitschreef voor het verkeerd weggooien van een vuilniszak in de Indische buurt is terecht.

De rechter van de Raad van State deed dinsdag uitspraak in het hoger beroep van bewoner Jordy Brinkman. De man had vraagtekens bij de boete en zag hem graag kwijtgescholden worden.

De rechter verklaarde het beroep ongegrond. Hij vond het niet voldoende aannemelijk gemaakt dat de vuilniszak was weggegooid.

De bewoner was in beroep gegaan tegen de boete, nadat een rechter in maart de gemeente al in het gelijk had gesteld. Hij zocht het hoger op omdat de boete volgens hem echt onterecht was, omdat zijn partner de zak in de afvalklep had gelegd en iemand anders deze eruit had gehaald. Dat de container vol zat, komt volgens hem omdat de gemeente veel te weinig leegt.

Dat laatste erkende de rechter al tijdens de het verweer. “We krijgen hier bij de Raad van State heel veel van dit soort zaken. Het probleem zou heel wat kleiner zijn als gemeentes vaker de OID’s legen”, zei de rechter. Daar voegde hij wel aan toe dat hij daar niet over ging en dat deze zaak uitsluitend ging over de vraag of de bekeuring terecht is.

Dat blijkt dus wel het geval. De rechter vindt dat de zak niet goed is weggegooid. In de Uitvoeringsregeling Afvalstoffenverordening van de gemeente staat dat de verzamelcontainer na gebruik goed dicht moet. Als de klep goed sluit, valt het afval naar beneden. Als dat niet gebeurt, bijvoorbeeld omdat de container vol is, kan de klep niet dicht en blijft hij klem zitten. Omdat de zak niet naar beneden viel, was de container dus niet goed dichtgedaan zo meld omroep flevoland

Geschreven door