Burgemeester in gesprek met NIDA-raadslid dat motie ‘erger dan een aanslag’ vindt

De Almeerse burgemeester Franc Weerwind gaat in gesprek met raadslid Hassan Buyatui van de eenmansfractie NIDA. Dit naar aanleiding van Buyatui’s uitspraken dat een motie van de PVV erger is dan de terroristische aanslag in Nice. Daarbij werden drie mensen gedood. Van zeker één van hen is de keel doorgesneden.

Het presidium, de club raadsleden van verschillende partijen die onder andere de agenda van raadsvergaderingen vaststelt, heeft op het gesprek aangedrongen.

‘Geen woord over radicale islam’
Buyatui deed zijn uitspraken vorige week donderdag tijdens een digitale bijeenkomst van de gemeenteraad. Op de agenda stond het diversiteitsbeleid van de stad. De PVV stelde wijzigingen aan het document voor, omdat het actieprogramma “Met geen woord spreekt van het gevaar dat van de radicale en extreme islam uitgaat.”

In een motie riep de partij op om “In het actieprogramma uitdrukkelijk aandacht te besteden aan het gevaar van radicale islam voor de vrijheden van vrouwen, homoseksuelen en zij die niet de islam aanhangen.”

‘Strekking van deze motie is erger’
Die oproep noemde Buyatui dus erger dan de aanslag van eerder die dag in Nice. Hij deed dat tot tweemaal toe. “Wat er in Frankrijk gebeurde is heel erg, maar de strekking van deze motie is erger. Want deze pleit niet voor eenheid, maar gaat voor verdeeldheid. En ik ben tegen verdeeldheid zaaien. Ik ben voor eenheid.”

Na de vergadering noemde de NIDA-voorman op Twitter PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk een fascist. Van Dijk reageerde door Buyatui te omschrijven als islamitisch gif.

Het gesprek tussen de burgemeester en Buyatui vindt voor komende donderdag plaats. Dan zal ook de gemeenteraad over de uitspraken spreken.

Geschreven door