Extra ambulances nodig in Almere

Flevoland heeft twee extra ambulances nodig. Dat blijkt uit berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM bekijkt ieder jaar of er in de verschillende regio’s voldoende ambulances rijden.

In Flevoland rijden op dit moment zestien ambulances, maar dat is volgens het RIVM te weinig. Dit heeft verschillende redenen. Zo is het drukker geworden, waardoor er meer ritten gereden worden.

Dubbele dekkingsgraad
Een andere reden is de hogere eisen die gesteld worden. Zo moet zeventig procent van de inwoners binnen twaalf minuten vanuit twee verschillende ambulanceposten kunnen worden bereikt. Dit heet de dubbele dekkingsgraad.

Een van de ambulances komt in Almere, vanwege de spreiding van de wagens in de regio. Waar de tweede ziekenauto gaat komen, is nog niet bekend.

Concreet plan
De cijfers van het RIVM worden doorgestuurd naar de de regionale ambulancevoorzieningen en de zorgverzekeraars. Zij moeten met een concreet plan komen, bijvoorbeeld over de plaats waar die tweede ambulance komt te staan.

Naast Flevoland zijn er ook diverse andere plekken waar een tekort aan ambulances is. In totaal komen er in heel Nederland twintig bij zo vermeld Omroep Flevoland

Geschreven door