Forse straffen geëist tegen verdachten gewelddadige ontvoering

Vandaag heeft het Openbaar Ministerie celstraffen tot vijf jaar geëist tegen vier mannen uit Lelystad,  Purmerend en Amsterdam die verdacht worden van ontvoering, mishandeling, wapenbezit en witwassen.

De verdachten, allen twintigers, zouden op 31 december 2019 een vrouw met haar twee minderjarige kinderen uit haar woning in Amsterdam-Noord hebben ontvoerd en hebben mishandeld.

Een arrestatieteam van de politie kon de vrouw met haar twee kinderen in de avond van 1 januari 2020 bevrijden uit het huis in Almere waar ze werden vastgehouden. Bij die bevrijdingsactie in Almere heeft de politie in de betreffende woning een 20-jarige verdachte uit Amsterdam aangehouden.

Een dag voor de ontvoering had de vrouw de politie gebeld nadat een paar mannen haar woning hadden doorzocht, waarschijnlijk op zoek naar een groot geldbedrag. Op kerstavond, zo meldde de vrouw aan de politie, had een vrouw haar een tas met geld laten zien en de verdachten vermoedden dat zij een deel van dat geld later had ontvreemd. Toen de mannen het geld niet in de woning van de vrouw in Amsterdam-Noord aantroffen, hebben zij de vrouw een dag later ontvoerd om haar zo onder druk te zetten het geld terug te geven.

De politie kon de vrouw dankzij haar eerdere melding snel traceren en bevrijden. Na haar bevrijding deed de vrouw aangifte en legde ze een gedetailleerde verklaring af. Op basis van deze aangifte, in combinatie met de overige onderzoeksbevindingen, zijn uiteindelijk zes verdachten in beeld gekomen en aangehouden. Overigens heeft de vrouw in de loop van het onderzoek toegegeven een deel van het geld – ongeveer 5.000 euro – te hebben weggenomen. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de vrouw tijdens haar ontvoering ernstig is mishandeld; ze is met een vuurwapen meermalen tegen haar hoofd en knie geslagen en ze heeft kokend water in haar nek gegoten gekregen.

De 23-jarige verdachte uit Lelystad zou een leidinggevende en ook de grootste rol hebben vervuld bij het ontvoeren, mishandelen en bedreigen van aangeefster en haar kinderen. De officieren vandaag in hun requisitoir: “De ontvoering en mishandelingen zijn voor de moeder en haar kinderen een afschuwelijke en zeer beangstigende ervaring geweest. (-) De vrouw is nog steeds bang voor repercussies vanuit de kring van de hoofdverdachte en vreest voor haar eigen veiligheid en die van haar kinderen. Zij is omwille van hun veiligheid zelfs verhuisd naar een geheim adres.”

De hoofdverdachte wordt daarnaast verweten ruim 170.000 euro en een Rolexhorloge ter waarde van ruim 30.000 euro te hebben witgewassen. “Samengevat rijst het beeld van een persoon die onder vertoon van vuurwapens en stapels geld en met openlijke minachting voor de politie enorm aanzien geniet en ook invloed heeft op een grote groep adolescenten en dat is op zijn minst zorgwekkend te noemen”, aldus de officieren.

Alles afwegende eisen zij een celstraf van vijf jaar tegen de 23-jarige hoofdverdachte en kondigden zij een ontnemingsvordering aan. De overige drie mannelijke verdachten hoorden respectievelijk 36, 30 en 24 maanden – in alle gevallen waarvan zes maanden voorwaardelijk – eisen. Omdat er onvoldoende bewijs is tegen de vrouwelijke verdachte vorderen de officieren tegen haar vrijspraak.

Geschreven door