NIDA neemt omstreden woorden niet terug

Ondanks herhaalde verzoeken heeft Hassan Buyatui (foto) in de gemeenteraad geweigerd zijn woorden terug te nemen over de moordaanslagen in Nice.

Evenmin trok het raadslid van NIDA de omschrijving “fascist” in, aan het adres van de fractievoorzitter van de PVV.

Het kwam donderdagavond in de gemeenteraad tot een felle strijd tussen Buyatui en andere fracties. Vorige week maakte hij de opmerking dat een motie van de PVV erger is dan de dader van de aanslag in Nice. Daar werden drie mensen gedood met een terroristisch motief.

Burgemeester Weerwind had er in een vertrouwelijk gesprek bij Buyatui op aangedrongen woorden als “fascist” niet meer te gebruiken. Die term kwam voor in een tweet van het NIDA-raadslid.

PVV’er Toon van Dijk noemde de bewoordingen een vrijbrief voor geweld door islamitische organisaties. In een motie riep de PVV op “aandacht te besteden aan het gevaar van radicale islam voor de vrijheden van vrouwen, homoseksuelen en zij die niet de islam aanhangen.” Van Dijk noemde de kritiek op die motie een aanval op de vrijheid van meningsuiting

Geschreven door