RIVM: 40 coronabesmettingen in week tijd, vooral jonge mensen testen positief

Veertig nieuwe coronabesmettingen zijn afgelopen week vastgesteld in Flevoland, ten opzichte van tien in de week ervoor en één in de week daarvoor. In Almere werden sinds vorige week dinsdag de meeste positieve coronatesten genoteerd met 36 in totaal. In de gemeenten Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde testte één inwoner in de afgelopen week positief.

De afgelopen week zijn vier Flevolanders opgenomen in het ziekenhuis voor behandeling van COVID-19. Drie mensen uit Almere en één persoon uit Urk. Ook kwam één inwoner van Almere te overlijden door COVID-19.

‘Vooral jonge mensen positief getest’
Met betrekking tot de toename van positief geteste personen zegt woordvoerder Mirjam Boon van GGD Flevoland het volgende: “Er is geen sprake van clustering in Almere. Wel volgen we de contacten van positief geteste mensen door bron- en contactonderzoek. Dit leidt vaak tot meerdere mensen die ook klachten hebben en vervolgens positief testen. Wat we nu ook zien is dat deze positief geteste mensen jong zijn, vooral twintigers en dertigers.”

Waarom Almere er ten opzichte van de andere Flevolandse gemeenten zo uitspringt zegt Boon niet te kunnen verklaren.

In Zeewolde is nieuwe coronabesmetting de eerste sinds 9 juli. De besmetting in Lelystad is de eerste nieuwe geregistreerde sinds eind juni. Vrijdag meldden we al dat de gevallen in Noordoostpolder en Urk de eerste nieuwe sinds respectievelijk 22 mei en 15 juni waren.

De testen hebben landelijk 2.588 nieuwe besmettingsgevallen aan het licht gebracht. Dat is bijna twee keer zoveel als vorige week. Ook landelijk testen voornamelijk jonge mensen de laatste tijd positief. Het officieel vastgestelde aantal besmettingen komt in Nederland op 55.955. Sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus zijn nu 1.033 Flevolanders officieel besmet geraakt.

Aanvragen voor testen nemen weer iets af
Vorige week liet GGD Flevoland weten dat de capaciteit van de Flevolandse teststraten bijna volledig gebruikt werd. Dagelijks zijn er tussen de 350 en 500 tests beschikbaar in Flevoland, verdeeld over drie teststraten.

De laatste paar dagen is het aantal uitgevoerde testen in Flevoland een stuk teruggelopen. Gemiddeld werden er zo’n 220 testen per dag uitgevoerd in de teststraten.

Aantal doden door COVID-19 naar 93
De afgelopen week kwamen er in Flevoland dus één nieuw sterfgeval door COVID-19 bij. Het dodental komt daarmee op 93 te staan.

Het aantal Flevolandse sterfgevallen blijft het hoogst in Almere (32), gevolgd door Lelystad (29), Dronten (12), Noordoostpolder (10), Zeewolde (6) en Urk (4).

Het RIVM geeft niet meer dagelijks de cijfers door, maar heeft de frequentie teruggebracht naar één keer per week. Landelijk waren er zes coronadoden te betreuren in de afgelopen week, waarmee het totale aantal op 6.150 sterfgevallen is gekomen.

Ziekenhuisopname
Tot nu toe is voor 127 Almeerders ziekenhuisopname noodzakelijk geweest. In Lelystad staat de teller op 63, in Dronten op 30, in Urk op 23, in Noordoostpolder op 14 en in Zeewolde op 12. Landelijk zijn er nu in totaal 11.959 ziekenhuisopnames geweest, dat is een stijging van 44 opnames in een week tijd.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door