Wijkverpleegkundige met corona bezocht acht cliënten

Acht cliënten van Zorggroep Almere zijn in contact gekomen met een wijkverpleegkundige met corona. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen van de PVV. De partij had deze gesteld nadat Omroep Flevoland ontdekte dat een geteste medewerker in Almere toch een hoogbejaarde vrouw had verzorgd.

De wijkverpleegkundige was op 28 oktober bij een hoogbejaarde vrouw langs geweest voor thuiszorg. De cliënt en haar familie kregen later pas te horen dat de verpleegster op dat moment nog wachtte op de uitslag van een coronatest. Deze bleek positief te zijn.

De Zorggroep Almere liet eerder aan de familie weten dat de medewerkster getest was bij een verpleeghuis in Lelystad, waar ze ook werkt. Het kan in een verpleeghuis beleid zijn dat wanneer iemand corona blijkt te hebben, een hele afdeling getest wordt. Het gaat dan om bewoners en medewerkers. “Omdat dan iedereen getest wordt, laten zij de medewerkers doorwerken tot de testuitslag. De medewerkster in kwestie is er dus vanuit gegaan dat zij door mocht werken, ook bij Zorggroep Almere”, stond in een mailwisseling.

‘Geen taak voor gemeenten’
De PVV vond daarom dat er vanuit de gemeente actie ondernomen moet worden. Zo vroeg de partij of het college vindt dat zorgmedewerkers die in een andere gemeente getest zijn op corona, dat verplicht moet melden in alle gemeenten waarin diegene werkt. Het college gaat daar echter niet in mee: “Voor alle gemeenten zien wij hierin geen taak. De medewerker heeft zelf de verantwoordelijkheid om de werkgever(s) te informeren.” Volgens burgemeester en wethouders heeft de Zorggroep Almere na deze situatie nog een keer bij de werknemers onder de aandacht gebracht dat het belangrijk is om ook bij de Zorggroep te melden, wanneer iemand getest is.

Situatie kan niet voorkomen worden
Vanuit de gemeente is het dan ook niet mogelijk om deze situatie in de toekomst te voorkomen, schrijven B & W. “Hoewel wij kunnen begrijpen dat deze situatie bij bewoners zorgen oproept, hebben wij als gemeente geen mogelijkheden en geen middelen om dit te voorkomen.” Het screenen van medewerkers die ook ergens anders werken bijvoorbeeld, is geen taak voor de gemeente noch de GGD, aldus het college.

Integraal overgenomen van Omroep Flevoland

Geschreven door