Uitslag van de coronatest – Samen moet het lukken

Als u bent getest op corona krijgt u zo snel mogelijk de uitslag. Meestal duurt dit niet meer dan 2 dagen.

Wachten op uitslag coronatest

U kunt het resultaat van de test telefonisch of online krijgen:

Telefonische uitslag

Heeft u laten weten dat u het resultaat van de test telefonisch wilt ontvangen? Of heeft u geen DigiD? Dan belt de GGD u zo snel mogelijk met de uitslag. U hoeft niet zelf te bellen. Heeft u wel DigiD? Dan kunt u de uitslag ook zien op de coronatest-website. Als u de uitslag online heeft bekeken wordt u niet meer gebeld.

Online uitslag

Heeft u online een afspraak gemaakt voor de corontatest? Of heeft u bij het telefonisch maken van de afspraak gezegd dat u de uitslag online wilt bekijken? Dan ontvangt u een e-mail wanneer de uitslag klaarstaat op de coronatest website. Let op: deze e-mail komt soms in uw spamfolder van uw mailbox terecht.

Bij corona altijd telefonisch bericht

Blijkt uit de test dat de uitslag positief is en u dus corona heeft? De GGD belt u dan altijd. Zo kan de GGD meteen starten met het bron- en contactonderzoek

Thuisblijven tot u de uitslag weet

Blijf thuis vanaf het moment dat u klachten heeft en tot u de uitslag weet. U mag niet naar het werk, school, of de winkel. U en uw huisgenoten mogen geen bezoek ontvangen.

Heeft u koorts of last van benauwdheid? Dan moeten uw huisgenoten ook thuisblijven. Ook als zij zelf geen klachten hebben.

Let op: verergeren uw klachten voordat u de uitslag heeft? Neem dan altijd contact op met uw huisarts of de huisartsenpost. Bel bij levensbedreigende spoed met 112.

Negatieve uitslag corona

Is de uitslag negatief? Dan had u op het moment van testen geen corona. U hoeft niet meer thuis te blijven en kunt weer naar buiten en aan het werk. Kinderen mogen weer naar school en naar de opvang. U hoeft uw omgeving niet te laten weten dat u getest bent.

Opnieuw klachten na negatieve uitslag

Krijgt u opnieuw klachten of worden uw klachten erger? Blijf dan thuis en laat u opnieuw testen. 

Positieve uitslag corona

Blijkt uit de test dat u corona heeft? Dan wordt u gebeld door een GGD-medewerker voor het bron- en contactonderzoek. U en uw huisgenoten blijven 10 dagen thuis. Over deze thuisisolatie zal de GGD-medewerker u uitgebreid informeren.

Het is belangrijk dat u zelf uw huisarts, werkgever en/of bedrijfsarts informeert.

Huisgenoten die werkzaam zijn in de vitale sector of een cruciaal beroep hebben blijven ook thuis. Voor deze mensen kan een uitzondering worden gemaakt als zij geen klachten hebben. Dat kan alleen na overleg met de werkgever, of bedrijfsarts en de GGD.

Beschermingsmiddelen voor mantelzorger of pgb-zorgverlener

Krijgt u meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden zorg (langdurige zorg)? Dan kunt u tot de uitslag bekend is beschermingsmiddelen regelen voor uw mantelzorger of pgb-zorgverlener.

Uw huisarts of de GGD kan op uw naam een elektronisch recept uitschrijven. Daarmee haalt uw mantelzorger of pgb-zorgverlener gratis een pakket op bij de apotheek. In het pakket zitten: handschoenen, mondneusmaskers, halterschorten, een bril en een flacon desinfectans.

Is de uitslag bekend, dan zijn er 2 opties:

  1. U heeft geen corona. Uw mantelzorger of pgb-zorgverlener heeft geen beschermingsmiddelen meer nodig.
  2. U heeft wel corona. Uw mantelzorger of pgb-zorgverlener heeft voor een langere periode beschermingsmiddelen nodig

Bekijk ook:

Foto GGD Flevoland

Geschreven door