Kabinet grijpt in met strengere coronaregels voor grote winkelketens

Het kabinet komt met strengere coronaregels voor grote winkelketens. Volgens Haagse bronnen wordt er rekening mee gehouden dat filialen van winkelketens toch moeten dichtgaan. Op allerlei niveaus wordt daar op dit moment over overlegd.

Er is veel onduidelijkheid over welke winkels nou precies open mogen en wat essentieel is en wat niet. Volgens de richtlijnen van het Rijk mag een filiaal open als het meer dan 70 procent van zijn omzet uit ‘essentiële diensten’ haalt. En als een winkel voor die producten een omzet van 30 procent haalt, mag dat deel van de winkel open.

Ketens als Action en Wibra hebben aangekondigd dat ze hun deuren voor klanten openen die producten willen kopen die als essentieel worden beschouwd, zoals schoonmaakmiddelen, hygiëneproducten en etenswaren.

Dat leidt tot veel irritatie bij een deel van de Tweede Kamer en ook in het kabinet wordt de situatie met veel zorgen gevolgd.

Niet kwalijk nemen

Werkgeversorganisatie VNO-NCW snapt dat het kabinet met strengere regels komt. “De lockdown is onder stoom en kokend water tot stand gekomen”, zegt voorzitter Ingrid Thijssen in het radioprogramma 1op1. “Je kunt ondernemers niet kwalijk nemen dat ze binnen de regels toch nog wat proberen te verkopen. Er was veel onduidelijk. De verantwoording ligt bij het kabinet om aan te geven wat wel mag en wat niet.”

Lees ook:
Grote winkelketens gaan ondanks lockdown toch weer open

Bron NOS

Geschreven door