Landschap Oostvaardersplassen verandert door aanplant bomen en struiken

Staatsbosbeheer begint komende week met het planten van 5.000 bomen en 10.000 struiken. Hierdoor moet er meer afwisseling komen in het landschap in het westelijk deel van de Oostvaardersplassen.

De grote grazers kunnen bij harde wind beschutting vinden bij de bomen of in de zomer de schaduw opzoeken. Ook vogels, insecten en kleine zoogdieren hebben baat bij meer afwisseling in de begroeiing.

Om te voorkomen dat runderen, paarden en herten de vers geplante bomen en struiken gelijk weer opeten, zijn er rasters geplaatst. Als de beplanting na een paar jaar sterk genoeg is, worden die rasters weer weggehaald.

Het is de bedoeling dat er een gevarieerd bos-weide landschap ontstaat van zo’n 300 hectare, waarbij op sommige plekken de bomen overheersen en op andere plekken juist de struiken. De bomen die geplant worden zijn inheemse soorten zoals de eik, berk en els. Er komen ook soorten als de Noorse esdoorn en de fladderiep. De struiken zijn vooral doorn- en stekelstruiken zoals meidoorn en rozen zo meld omroep flevoland

Bezoek eens de site van Staatsbosbeheer

Geschreven door