Lidl bouwt eerste energie- en CO2 neutrale Supermarkt van nederland

Vandaag is het startsein gegeven voor de bouw van de meest duurzame supermarkt van Nederland. In Almere Oosterwold bouwt Lidl een filiaal dat een evolutie is in supermarktland. Lidl heeft bewezen met het Lidl Zero concept vooruitstrevend te zijn als het om duurzame supermarkt bouw gaat. Met alle opgedane ervaring, weer nieuwere technologieën en ontwikkelingen mag Lidl in Oosterwold straks dan ook spreken van een Lidl Zero filiaal 2.0. Door CO2  neutraal ontwerpen.

Het toepassen van unieke- en duurzame materialen waaronder veel hout én het innovatief koppelen van klimaattechniek, product koeling en zonnepanelen zet Lidl opnieuw een grote stap met dit unieke filiaal waar straks de energierekening 0 euro is. Medio juni 2021 opent het filiaal haar deuren.

Uniek duurzaam concept

Op een terrein van 29.000 M2 komt een filiaal te staan dat voor het grootste gedeelte uit hout is gebouwd en straks ruim 1.400M2. winkelplezier biedt aan de Lidl klant. Het filiaal is straks de eerste energie- en CO2 neutrale supermarkt van Nederland. Een leuk detail is dat oude Lidl polo shirts van supermarktmedewerkers worden hergebruikt als isolatiemateriaal. Zo wordt er gerecycled binnen de keten. Door slim ontwerp is het gebouw demontabel en kunnen in de toekomst de gebruikte bouwmaterialen weer ingezet worden voor andere projecten. Naast duurzaamheid is ook het typische kernwoord voor Lidl “efficiency” als uitgangspunt genomen bij de bouw. Zo wordt het materiaalgebruik geminimaliseerd en wordt alles dusdanig gebouwd dat straks het benodigde onderhoud ook minimaal is.

Energie neutraal

Het filiaal is onder andere door hoge isolatie waarden, het gebruik van restwarmte en energiezuinige verlichting zeer zuinig met energie. Het restant aan energie dat nog nodig is wordt straks opgewekt door middel van 1.700 zonnepanelen om volledig nul op de energiemeter te realiseren.  

Alle Lidl filialen zijn aardgasvrij en alle nieuwe filialen worden standaard met energielabel A++++ opgeleverd.

Stadslandbouw

Het nieuwe filiaal wordt gebouwd in Almere Oosterwold. Oosterwold is een ‘doe het zelf’ gebied waarbij bedrijven de ruimte krijgen om een eigen draai aan de ontwikkeling van de grond te geven. Lidl gaat naast het filiaal aan stadslandbouw doen. Op ruim 16.000 M2 van het buitenterrein worden, in samenwerking met Stadsboerderij Almere, verschillende gewassen aangeplant, met als doel om CO2 uit de lucht op te nemen. De beplanting zal de CO2-uitstoot die bij de bouw vrijkomt, compenseren.

Lidl Nederland

Lidl is één van de grootste supermarktketens van Nederland met inmiddels ruim 436 filialen en een webshop. Onder het motto ‘de hoogste kwaliteit voor de laagste prijs’ biedt Lidl een ruim assortiment in food en non-food artikelen.

Geschreven door