Lidl opent duurzaamste supermarkt

Woensdag opende Lidl de duurzaamste supermarkt van Nederland in de groene wijk Oosterwold. Het uit overwegend hout bestaande filiaal is de eerste CO2– én energieneutrale supermarkt in Nederland en heeft daardoor de gepaste naam gekregen ‘Lidl Zero Almere Oosterwold’.

Dankzij duurzame en circulaire materialen is de milieu-impact van Lidl Zero Almere Oosterwold op innovatieve manier geminimaliseerd. Ruim 90% van de installaties zijn demontabel en/of recyclebaar. Zo zijn oude Lidl-poloshirts van filiaalmedewerkers verwerkt tot isolatie en is er veel hout gebruikt in de constructie van het gebouw, wat je overal in terugziet.

De houten buitenwand van het gebouw is voor een groot deel bewerkt met een Japanse brandtechniek. Hierdoor gaat het hout nóg langer mee en heeft het minder onderhoud nodig, dat is wel zo duurzaam. Lidl Zero Almere Oosterwold realiseert ‘nul’ op de energiemeter dankzij 1566 zonnepanelen. Hier kan de klant ook gebruik van maken, door middel van gratis laadpalen voor elektrische auto en fiets.

De bevoorrading van het filiaal is 100% emissieloos dankzij een elektrische vrachtwagen met een volledig elektrisch koelsysteem. Het filiaal is niet aangesloten op het riool en, net zoals alle andere Lidl-filialen, niet aangesloten op het aardgasnetwerk. Dankzij energiezuinige warmtepompen worden de ruimtes in het filiaal verwarmd en gekoeld. Zo wordt bijvoorbeeld de restwarmte van de productkoeling gebruikt voor het verwarmen van de winkel.

Tijdens de bouw van Lidl Zero Almere Oosterwold is er nog wel enige CO2 uitgestoten. Dit wordt gecompenseerd in het park om het gebouw heen, genaamd ‘Zeropark’. Het park is feestelijk geopend door groep vier van de ecologische basisschool de Verwondering uit Almere. De leerlingen hebben de naam van het park zelf bedacht en mochten deze dan ook onthullen tijdens de feestelijke opening. Naast de onthulling van het naambord, hebben de leerlingen olifantsgras geplant in de buurt van de pluktuin. Dit is een speciale plant die wel vier meter hoog kan worden en tot vier keer meer CO2 opneemt dan bomen! Door het park heen ligt een educatieve route voor jong en oud. Deze route legt uit wat het park en de supermarkt zo bijzonder maken. Zo heeft het park twee bijenhotels en doordat de supermarkt niet is aangesloten op het riool, worden de vijvers enkel gevoed met regenwater. De educatieve route legt bijvoorbeeld uit hoe dit in zijn werk gaat. En mocht je na een wandeling door het park even tot rust willen komen kan dit op één van de picknickbankjes of steigers.

Geschreven door