Oud-kandidaat VVD-Almere bedreigt journalisten

Een voormalig kandidaat-raadslid van de VVD in Almere heeft op Instagram journalisten gewaarschuwd dat zij beter kunnen vluchten voor hen iets wordt aangedaan.

Het gaat om Ron Laken, die bij de verkiezingen in 2018 voor de plaatselijke VVD op de lijst stond. In zijn video-boodschap zegt hij te strijden tegen misstanden in de modellenwereld.

Hij zegt niet dat hij de bewuste journalisten zélf iets zal aandoen, maar dat hij “via-via” heeft vernomen dat ze gevaar lopen. Ze staan op een zwarte lijst en zouden moeten vluchten of ontslag nemen. In dat laatste geval gaan ze van de lijst af, zegt hij te weten.

Thomas Bruning van journalistenbond NVJ noemt het een ontluisterend voorbeeld van de heksenjacht op media. “Met keiharde bedreigingen aan het adres van de journalistiek. Gewoon ongehinderd online op Instagram”, stelt Bruning. Het filmpje is inmiddels verwijderd.

Laken is herkend als de man die afgelopen zondag op het Museumplein in Amsterdam bij de demonstratie ‘Nederland in verzet’ politiemensen een karatetrap gaf. Daarvan heeft een foto verschillende media gehaald. De dreiging van een zwarte lijst zou daarmee te maken hebben.

In 2018 heeft de VVD in Almere zich gedistantieerd van uitlatingen van Laken over Marokkanen. Hij was toen al geen lid meer van de partij.

Geschreven door