Ruim half miljoen salaris voor Floriadedirectie

De directie van de Floriade krijgt een jaarlijkse vergoeding van ruim een half miljoen euro.

Raadsleden concludeerden donderdagavond dat de tweekoppige leiding elk zo’n 270.000 euro verdient. Het bedrag is volgens PVV-raadslid Toon van Dijk een schending van de kaders die de gemeenteraad heeft vastgesteld.

Van Dijk vroeg wethouder Julius Lindenbergh (VVD) openheid over de salarissen van beide directieleden. Die weigerde dat omdat daarmee de privacy wordt geschonden. Hij wilde de informatie wel vertrouwelijk aan de raad geven, maar totale openbaarheid zou grote juridische en financiële gevolgen voor de gemeente hebben. Van Dijk kreeg de bedragen al eerder op voorwaarde van vertrouwelijkheid.

Hij verdedigde de bedragen met de vergeefse pogingen van het college om de salarissen lager te houden. In dat geval was de kans groot dat de leiding van het evenement incompleet zou blijven.

PVV’er Van Dijk verwijt het college het niet nakomen van de informatieplicht aan de raad. “Het college heeft geen duidelijke informatie gegeven.” Hij noemde de salarissen schokkend. “Dit gaat maatschappelijke ophef veroorzaken”, voorspelde hij.

In het debat dat de PVV had aangevraagd dreigde Van Dijk aanvankelijk zelf het bedrag prijs te geven. Hij wist echter Jaap Steenkamer van GroenLinks te verleiden tot een optelsom waarvan de uitkomst volgens Van Dijk “dichtbij genoeg” is.

De gemeenteraad zet het debat volgende week voort.

Geschreven door