‘Horeca heeft straks niet genoeg medewerkers om volle capaciteit te draaien’

De horeca in Flevoland krijgt te maken met een personeelstekort als de restaurants en cafés weer open mogen. Dat zegt voorzitter Taco van der Meer van de Almeerse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Volgens hem had de sector al voor de coronacrisis te maken met een personeelstekort. Veel medewerkers hebben zich in het begin van de crisis om laten scholen, waardoor het tekort nu alleen maar groter is geworden.

Van der Meer denkt zelf dat de horeca rond 1 april weer open mag, maar hij ziet dat liever eerder gebeuren. “Met de regering die nu aan het roer zit, kan het nog lang duren. Ze denken alleen aan wat allemaal niet kan. Wanneer gaan ze een keer denken aan wat er nu allemaal wel kan?”, vraagt Van der Meer zich af. “Wij denken dat op plekken waar gasten kunnen zitten, de deuren per 1 maart weer open kunnen.”

Om een vergelijking te maken noemt Van der Meer het aantal besmettingen in supermarkten. Daar komt het volgens hem niet voor dat er een uitbraak is onder het personeel. Dat vindt hij een duidelijk gegeven om ervoor te pleiten dat de horeca weer open mag. “In de horeca is de kans om besmetting veel kleiner dan in de eerste de beste supermarkt.”

‘Proeven met publiek is idee van KHN’
Van der Meer vindt het frustrerend dat er nu alleen ‘fieldlabs experimenten’ worden gehouden in congrescentra, theaters en voetbalstadions. Daar mogen mensen nu proefsgewijs naar toe om te kijken of en hoe dit soort bijeenkomsten bijdragen aan de verspreiding van het virus. Volgens hem zijn de proeven een initiatief van KHN. Dat ze nu bij andere sectoren worden ingezet en niet bij de horeca, vindt hij zuur. Van der Meer is overigens wel blij dat in andere onderdelen van de samenleving nu meer mogelijk lijkt te zijn.

Rechtszaak
Maandag spande KHN een rechtszaak aan tegen de overheid. De organisatie eist een snellere heropening en een beter steunpakket. Landelijke voorzitter Robèr Willemsen vindt het niet acceptabel als er vanaf begin maart geen enkele versoepeling komt. “De verplichte horecasluiting plus het feit dat de steun vanuit de overheid niet 100 procent van de lasten dekt, betekent dat veel ondernemers het faillissement in de ogen zien, met alle gevolgen – zowel zakelijk als privé – van dien”, zegt Willemsen tegen het AD.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door