‘Plan Gregor Stam voor openluchtbad genegeerd in onderzoek’

De plannen die Gregor Stam voor een openluchtzwembad heeft ingediend zijn niet meegenomen in het onderzoek dat het college heeft laten doen naar de realisering van zo’n openluchtzwembad. Dat bleek tijdens de Politieke Markt van donderdag.

Waarom de plannen van Stam door het college genegeerd zijn, bleef onduidelijk. Zijn optie voor een zwembad lijkt nu door het college buitenspel te zijn gezet.

Het college gaat voor twee opties voor een openluchtzwembad waarbij er geen wieler- en atletiekbaan komen. In die scenario’s wordt het zwembad kleiner dan Stam in zijn rapport beoogde: 25 meter in plaats van vijftig meter. De argumentatie van onderzoeksbureau Treem was daarbij dat een vijftig meter bad te groot is voor ouderen.

Het onderzoeksbureau deed in de bespreking voorkomen dat er een gesprek geweest was met Stam over zijn plan. Stam ontkent dat ten stelligste: “Niemand heeft met mij gepraat. Sterker nog, mijn plan is helemaal niet besproken met de raad, wat wel in deze vergadering werd gesuggereerd door de ambtenaren. Ze hadden eerst mijn plan moeten bespreken en daarna pas dit onderzoek moeten laten uitvoeren. De raad is met dit onderzoek van bureau Treem niet goed geïnformeerd.”

Ook in het locatie-onderzoek voor het buitenzwembad zijn de plannen van Stam niet meegenomen. Dit bleek na vragen van de PVV, AP/OPA en Leefbaar Almere. Bureau Treem zei dat dat was omdat in het plan van Stam een overkapping is opgenomen. “Daarmee wordt het een soort semi-permanent gebouw en geen openluchtzwembad.” Ook dit ontkent Stam: “Je hebt prima oplossingen met een ballonachtige constructie die zeker niet permanent is. Dat had ik ze kunnen vertellen als ze met me in gesprek waren gegaan. Bovendien weten we nu in coronatijd dat mensen dolgraag in de winter ook buiten willen zwemmen. Dat zie je in Amsterdam. De kaartjes zijn niet aan te slepen. Verwarm het water tot 27 graden en doe er ‘s avonds een doek overheen, dan ben je al een heel eind.”

Volgende week vergadert de gemeenteraad verder over het openluchtzwembad. Dan gaan de partijen een standpunt innemen over welke optie haalbaar is. “Ik ga inspreken”, zegt Stam, “en optie 5 zet ik dan weer op de kaart.”

Artistimpression hoe Gregor Stam het openluchtzwembad voor zich ziet. (Foto: aangeleverd)

Almere deze Week Door Robert Mienstra

Geschreven door