Snowkiten een mooie combinatie tussen snowboarden en kitesurfen

De combinatie van een pak sneeuw en stevige wind zorgde begin deze week voor de ideale omstandigheden om te snowkiten. Een groep van twintig kiters greep deze kans en zorgde voor spektakel op de weilanden achter Pampushaven in Almere.

“Het was een unieke ervaring. Het komt niet vaak voor dat je sneeuw én een stevige wind hebt”, vertelt Almeerder Martijn Frie. Hij is zelf fanatiek kitesurfer en zit in het bestuur van de Nederlandse Kitesurf Vereniging. “Het is een geweldig gevoel om natuurkracht om te kunnen zetten in snelheid. We hebben snelheden van wel 45 kilometer per uur gemeten. Als je de grond dan onder je door ziet schieten, is dat een heel andere snelheidsbeleving dan wanneer je met 45 kilometer per uur over de weg rijdt.”

mooie combinatie

Normaal gesproken kitesurfen ze op het water, maar voor deze gelegenheid werden de surfboards omgeruild voor snowboards. “Snowkiten is ook eigenlijk een combinatie van snowboarden en kitesurfen”, aldus Frie. “Het is een hele andere beleving. Als tijdens het kitesurfen de wind wegvalt, zak je het water in. Bij snowkiten gebeurt er niks, behalve dat je stilvalt.” Juist die wisselwerking tussen verschillende sporten vindt hij leuk en uitdagend. “Je ziet bijvoorbeeld ook cable-wakeboarders die gaan kitesurfen, dat is voor hen ook weer een andere ervaring. Kitesurfen is een van de snelstgroeiende sporten in ons land en wordt ook buiten de zomerperiode steeds populairder. Je hebt zelfs speciale snowkite-vakanties in Noorwegen en Zweden. Populair bij snowboarders die eens wat anders willen dan de traditionele wintersport.”

Marina Muiderzand

Omdat de kitespots in ons land steeds drukker worden, zet de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV) zich in voor het beschermen, verbeteren en uitbreiden van de kitesurflocaties. “Zo hebben wij het in Almere voor elkaar gekregen dat er sinds 2019 het hele jaar kan worden gekitesurft bij Marina Muiderzand”, vertelt Frie. Voor die tijd was de Almeerse kitesurfspot van 1 oktober tot 1 april gesloten om vogels rust te geven. De NKV deed samen met de provincie, vergunninghouder Marina Muiderzand en een ecologisch bureau onderzoek naar het gedrag van de kitesurfers en watervogels. “Het ecologisch bureau gaf vervolgens positief advies voor openstelling van de kitesurfzone gedurende het hele jaar”, vertelt Frie.

“Verder zijn we ook al een aantal jaren met de gemeente in gesprek over een breed strand met golfbrekers in het water. De kitesurfspot is nu nog niet helemaal optimaal, maar potentie heeft het zeker als het strand wordt zoals geschetst. Dan zou het wel eens heel erg druk kunnen worden, en ook dat is iets waar rekening mee moet worden gehouden. Bijvoorbeeld wat betreft parkeergelegenheid.”

Geschreven door