Digitaal Erfgoedcafé over de berging van de Short Stirling BK716

In het najaar van 2020 heeft de gemeente Almere samen met partners het wrak van een Britse bommenwerper geborgen. Deze Short Stirling stortte tijdens de Tweede Wereldoorlog neer in het Markermeer. Aan boord zaten zeven bemanningsleden: vijf Britten en twee Canadezen. In het volgende digitale Erfgoedcafé gaan wethouder Hilde van Garderen en stadsarcheoloog Dick de Jager in op de berging: waarom heeft Almere dit vliegtuig geborgen?

Hoe ging het proces in z’n werk? Wat is er allemaal gevonden? En wat gaat er de komende maanden nog gebeuren in het kader van de berging? Kijk en luister mee naar de ervaringen van Van Garderen en De Jager op 30 maart om 19.30 uur. Let op: voor één keer vindt het digitale Erfgoedcafé plaats op een dinsdag.

In 2008 werd de plek van een het vliegtuigwrak ontdekt doen de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) bij toeval een onderdeel van een landingsgestel omhoog haalde aan hun anker. Sindsdien begon de stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945 met een lobby om het wrak te bergen. Nabestaanden vroegen de gemeente om het wrak naar boven te halen, en in 2019 werd het Nationaal Programma Berging Vliegtuigwrakken door het Rijk ingesteld om gemeenten te helpen de kosten te dragen voor bergingen. Het vliegtuig in het Markermeer werd aangewezen als één van de kansrijke bergingen waarbij hoogst waarschijnlijk stoffelijke resten gevonden zouden worden van de bemanning.

Vorig jaar was het dan eindelijk zover: een team van het ministerie van Defensie en aannemer Leemans Speciaalwerken ging vijf weken lang het Markermeer op om alle wrakstukken in een gebied van 75 bij 75 meter op te graven. Aan boord bekeek een archeoloog de vondsten. Uiteindelijk kon het team concluderen dat het om de Short Stirling BK716 ging: één van de vliegtuigen die in de nacht van 29 op 30 maart 1943 een missie vloog om Berlijn te bombarderen. De BK716 werd op de terugweg neergeschoten door een Duitse nachtjager. Het team van Defensie en Leemans vond naast wrakstukken ook stoffelijke resten.

Tijdens het Erfgoedcafé hoort u meer over dit vliegtuig, de bemanning, het bergingsproces en de activiteiten van de komende maanden.

Praktisch

Het digitale Erfgoedcafé start dinsdag 30 maart om 19:30 uur en duurt tot 20:30 uur. Digitale inloop vanaf 19.15 uur. Toegang is gratis. Geïnteresseerden melden zich van tevoren aan via archeologie@almere.nl, geven zich op via het facebookevenement of kunnen direct naar de website www.gotomeet.me/erfgoedcafe gaan.
Benodigd: computer, tablet of telefoon met microfoon indien men vragen wilt stellen. Let op: de Erfgoedcafé’s worden opgenomen. Wilt u niet in de opname komen? Zet dan uw camera uit.
U wordt niet gebeld door ons. Lukt het niet om in de vergadering te komen? Contactgegevens voor ondersteuning vindt u op almere.nl/erfgoedhuis onder de kop Erfgoedcafé.

Erfgoedcafé’s

Iedere maand organiseert het Erfgoedhuis een avond over erfgoed in Almere. Erfgoed gaat niet alleen over het verleden of over spullen. Het gaat ook om wie we worden en wie we zijn. Tijdens deze avonden besteden we aandacht aan tradities, gebruiken, architectuur, stedenbouw en meer. Vanwege de huidige richtlijnen rondom het coronavirus vindt het Erfgoedcafé digitaal plaats.

Kijk voor meer informatie op almere.nl/erfgoedhuis

Geschreven door