Uitreiking E-magazine ter nagedachtenis Short Stirling

Op 30 maart 2023 is het 80 jaar geleden dat de Short Stirling BK716, een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog is neergestort in het toenmalige IJsselmeer.

Aan boord waren 7 bemanningsleden (5 Britten en 2 Canadezen). Ter ere van de omgekomen bemanningsleden publiceert een groep van 12 studenten uit Canada, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland op 30 maart 2023 een digitaal magazine. Op deze manier geven zij dit belangrijke verhaal op een eigentijdse manier door aan toekomstige generaties.  

Short Stirling geborgen en bemanningsleden begraven

In 2020 is de Short Stirling geborgen in het kader van het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken met nog vermiste vliegers uit de Tweede Wereldoorlog. Dit betrof de derde berging binnen het programma. Daarbij zijn ook stoffelijke resten gevonden. In het najaar van 2021 hebben we een herdenkingsceremonie georganiseerd in het bijzijn van de nabestaanden. Tijdens deze ceremonie is het kunstwerk ‘Rise’ onthuld in het Bos der Onverzettelijken in Almere, dat ter nagedachtenis van de omgekomen bemanningsleden is ontworpen. In 2022 zijn de bemanningsleden begraven op de militaire begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen.  

Volgende generaties

We vinden het van grote meerwaarde dat het verhaal van de Short Stirling BK716 wordt doorgegeven aan volgende generaties. Dit vergroot het besef over hoe waardevol het is om vandaag de dag in vrijheid te kunnen leven en dat dit niet vanzelfsprekend is. Tegelijkertijd is het voor onze stad een blijvende herinnering aan dit belangrijke stuk geschiedenis. 

Uitreiking e-magazine

Met veel plezier organiseren wij samen met de studenten, gedeputeerde provincie Flevoland (Michiel Rijsberman), minister BZK (Hanke Bruins Slot) en burgemeester van Almere (Hein van der Loo) op 30 maart de uitreiking van het e-magazine.  

Programma: 

  • 15:30: start officiële programma 
  • 16:30: einde officiële programma 

Vanaf 15.30 kun je online deelnemen via: https://hybridevergaderen.nl/launchingemagazineshortstirlingbk716- Link opent in nieuw tabblad 

Geschreven door