Flevoland wil geen kerncentrale voordat afvalprobleem is opgelost

De provincie Flevoland voelt nog steeds weinig voor de mogelijke komst van een kerncentrale. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs alle provincies. Kernafval blijft voor Flevoland het grootste pijnpunt.

De vraag naar een kerncentrale is actueel, omdat VVD-lijsttrekker Mark Rutte afgelopen zondag in het RTL-verkiezingsdebat voorstelde dat een nieuwe kerncentrale in Groningen zou kunnen komen. Daarop kreeg hij veel kritiek vanuit de noordelijke provincie. Rutte zei donderdagmorgen in het Radio 1 Journaal dat hij het “een beetje verkeerd had ingeschat”. Hij wilde niet meer zeggen waar zo’n centrale wel moet komen.

Flevoland wil wel nadenken over een kerncentrale die zou werken op thorium, omdat een kerncentrale die op thorium werkt minder kernafval veroorzaakt. Wetenschappers stellen dat deze techniek pas rond 2050 commercieel beschikbaar is. Naast Flevoland hebben Overijssel en Zuid-Holland hetzelfde standpunt. Groningen is gezien alle aardbevingsproblematiek helemaal tegen de komst van een kerncentrale.

In de Omgevingswet heeft Flevoland opgenomen dat er geen medewerking wordt verleend aan de vestiging van een kerncentrale, zolang er geen oplossingen zijn voor het afval en de veiligheid.

Zeeland wel positief
De provincie Zeeland is wel positief over de mogelijke komst van een nieuwe kerncentrale. De Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat zegt dat Zeeland goed te spreken is over de huidige kerncentrale in Borssele. De bedrijfsvergunning loopt af in 2033, maar de provincie wil de centrale ook daarna openhouden. Zeeland zou er graag nog een tweede kerncentrale bij willen bouwen en kijkt ook naar de mogelijkheid een thoriumcentrale te ontwikkelen zo staat te lezen op omroep flevoland

Geschreven door