Miniaturen kunstwerk Rise uitgereikt aan nabestaanden Short Stirling BK716

Op 30 maart 1943 stortte de Britse bommenwerper Short Stirling BK716 neer in het Markermeer. Aan boord zaten zeven bemanningsleden. De gemeente Almere wilde graag met nabestaanden stil staan bij deze neerstortdatum.

De nabestaanden hebben daarom een pakket gekregen met een miniatuurversie van het kunstwerk Rise en een klein onderdeel van het vliegtuig. Een aantal lokale burgemeesters hebben deze miniatuurversies van het kunstwerk ter nagedachtenis van de bemanning persoonlijk overhandigd aan nabestaanden. De miniaturen en het originele kunstwerk Rise zijn gemaakt door Laura O’Neill.

Wethouder Hilde van Garderen: ‘Op 30 maart is het 78 jaar geleden dat de Short Stirling BK716 is neergestort in het Markermeer. Ik ben blij dat we de nabestaanden duidelijkheid hebben kunnen geven over hun familieleden en geliefden. In het najaar hoop ik de nabestaanden te kunnen verwelkomen tijdens de herdenkingsceremonie om gezamenlijk het originele kunstwerk Rise te onthullen in het Bos der Onverzettelijken.’

Rise van Laura O’Neill

Het kunstwerk van Laura O’Neill bestaat uit een wrakdeel waarop een manshoge jonge piloot zit. De piloot is aan zijn kleding herkenbaar als vlieger uit de Tweede Wereldoorlog. Hij kijkt naar de vlaggenmast die op het herdenkingsveld staat, en nodigt daarmee huidige generaties uit om te herdenken. O’Neill werd geraakt door het besef dat de vliegers zo jong waren toen ze in de oorlog vochten. Met Rise wil ze eer doen aan hun inzet tijdens de oorlog en hun opoffering.

O’Neill (1990) komt uit Engeland en woont en werkt op dit moment in Almere Poort. Ze studeerde aan de University of Westminster en haalde haar Masters Sculpture aan de Royal College of Art, beiden in Londen. Haar werk is zowel in Nederland als in het buitenland te zien, zoals in de nieuwe rechtbank in Amsterdam, Fold Lab en Chalton Gallery in Londen, en Karen Huber in Mexico Stad.

Short Stirling

In het najaar van 2020 heeft de gemeente in samenwerking met de ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, aannemer Leemans Speciaalwerken en de provincie Flevoland het vliegtuigwrak geborgen uit het Markermeer.

Op 30 maart van dit jaar zou de herdenkingsceremonie plaatsvinden waarbij nabestaanden een bezoek zouden brengen aan Almere. Door de coronacrisis is de ceremonie verplaatst naar oktober 2021. Dan wordt ook het originele kunstwerk Rise onthuld in het Bos der Onverzettelijken.

Kijk voor meer informatie op almere.nl/shortstirling

Geschreven door