Journalist Beijer voor rechter in zaak Herrema

Journalist Marcel Beijer van Almere Deze Week moet zich alsnog voor de rechter verantwoorden voor een publicatie over wethouder Tjeerd Herrema (foto).

Beijer schreef drie jaar geleden in zijn krant dat Herrema hem ongevraagd seksueel getinte berichten stuurde. Volgens Herrema ging het om een verkeerd begrepen broekzakgesprek van zijn smartphone. Het artikel van Beijer kostte Herrema zijn functie van wethouder.

Beijer schreef dat Herrema hem bewust opbelde toen hij op het toilet masturbeerde. De Ombudsman waarbij de gemeente is aangesloten concludeerde al dat niet gebleken is van “gericht seksueel intimiderend en provocerend gedrag” van de wethouder.

Onderzoeksbureau Hoffmann kwam tot de slotsom dat wel degelijk sprake kon zijn geweest van onbewust handelen.

Daarna klaagde Herrema de journalist aan wegens smaad. Justitie nam die beschuldiging niet over omdat er voldoende bewijs ontbrak. De Raad voor de Journalistiek oordeelde dat Beijer niet had mogen publiceren zonder dat hij de uitkomst van het onderzoek van Hoffmann kende.

Het gerechtshof stelt Herrema nu in het gelijk en zal Beijer vervolgen.

Geschreven door