“Feelgood krant” Ons Almere wordt een abonnementskrant voor 1 euro per maand

Na ruim twee jaar het positieve nieuws als huis-aan-huisblad te hebben verspreid maakt Ons Nieuws de stap om al haar titels in abonnementsvorm aan te gaan bieden. Dit betekent dat de kranten niet meer huis-aan-huis zullen worden aangeboden.

Gelukkig blijft de prijs wel positief, wanneer je nu een abonnement afsluit krijg je de krant voor 1,00 euro per maand! Voor die prijs blijf je maandelijks op de hoogte van het positieve nieuws in je brievenbus, maar wat zijn nou de beweegredenen achter een abonnementsvorm? Om hierachter te komen hebben we Richard Verduyn Lunel (algemeen directeur Ons Nieuws) een aantal vragen gesteld.

Waarom worden jullie een abonnementskrant?

Hiermee hopen wij een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de papier-, energie- en brandstofverspilling die ons oude proces met zich meebracht. In totaal zouden er in alle regio’s waar wij een krant uitbrengen op jaarbasis ruim 2,7 miljoen kranten worden gedrukt en verspreid. Onze doelstelling is om jaarlijks twee nieuwe titels uit te brengen, dus dit loopt alleen maar op. Wanneer je bekijkt hoeveel papier, energie, brandstof en andere zaken dit met zich meebrengt dan schrik je daarvan. Momenteel is er bijvoorbeeld een enorm tekort aan papier wat in alle branches zal gaan doorwerken. Tel hier het energietekort en de brandstofperikelen bij op en die rekensom is snel gemaakt.

In een abonnementsvorm weten we precies hoeveel mensen onze “Feelgood krant” willen lezen en daar kunnen wij dan onze processen op aanpassen. Uit landelijk onderzoek is gebleken dat het gemiddelde lezersbereik van huis-aan-huisbladen in Nederland op 47% ligt. Onder lezersbereik wordt het percentage mensen verstaan dat de krant daadwerkelijk leest in vergelijking met het totaal aantal mensen dat deze krant ontvangt. Dit betekent dat van die 2,7 miljoen kranten er ongeveer 1,4 miljoen ongelezen de papierbak ingaan. Dat zijn echt veel kranten, veel te veel! En aangezien wij niet kunnen zien wie nou precies bij die 47% hoort stappen we over op een abonnement!

De verspilling tegengaan is begrijpelijk, maar waarom gaan jullie dan abonnementskosten rekenen? De krant was toch altijd gratis?

Dat klopt! En het liefst zouden we dat ook zo houden, maar dat is niet echt mogelijk in deze constructie. Voorheen konden de krantenlopers gewoon de wijken in en in alle brievenbussen zonder een NEE-NEE sticker een krant bezorgen. Dit gaat niet meer aangezien alles nu op adres bezorgd gaat worden. Hierdoor zullen we de bezorging zelf gaan verzorgen, dat betekent dat we een soort “postbodes” in dienst gaan nemen die de krant bij de mensen thuis komen brengen. De kosten die hiermee gemoeid gaan kunnen we niet bij de adverteerders neerleggen, dan zouden onze tarieven namelijk flink omhoog moeten.

Wat die adverteerders betreft, blijven jullie zoveel advertenties in jullie krant plaatsen?

Leuk dat je dat vraagt, in onze kranten hebben wij namelijk al veel minder advertenties dan de traditionele huis-aan-huiskranten. Wij hanteerden toen wij huis-aan-huis gingen een maximaal percentage van 40% aan advertenties, de overige 60% zijn leuke artikelen, interviews, tips, columns, etc. Er zijn huis-aan-huisbladen die deze verhouding andersom hebben, met regelmatig 65% advertenties en 35% artikelen. Wij zullen onze eigen verhouding en opmaak dan ook in de toekomst blijven aanhouden. Wel kan ik je vast verklappen dat we het doel hebben om medio volgend jaar iedere maand met 64 pagina’s uit te gaan komen!

Kunnen mensen nog wel online de krant gratis blijven lezen? Daar is namelijk geen sprake van verspilling.

Om onze online krant te kunnen lezen heb je ook een abonnement nodig. Maar wanneer je hem alleen online leest is dit wel goedkoper, hiervoor betaal je namelijk 50 cent per maand. De reden dat we dit doen is omdat we niemand achter willen stellen. Oudere mensen kunnen vaak de krant niet online lezen, of vinden dat niet prettig. Wij vinden het niet eerlijk als zij wel moeten betalen en de jongere generatie niet. Vandaar dat we het abonnementsprincipe doortrekken voor alle kranten, online en print.

Blijven de nieuwsplatformen wel gratis?

Jazeker! Om het nieuws van jouw regio te kunnen lezen kun je gewoon bij ONS terecht! Met inmiddels 8 online nieuwsplatformen in Flevoland, Gelderland en Noord-Holland zijn wij een belangrijke informatiebron voor de inwoners. Deze basis willen wij zeker gratis aan blijven bieden! Dit geldt tevens voor het gratis blijven aanleveren van artikelen voor onze platformen, hier willen wij ook geen kosten voor gaan rekenen.

Hoe kan ik een abonnement afsluiten?

Wanneer je naar OnsAlmere.nl/aanmelden gaat kun je je abonnement afsluiten. Hier maak je de keuze of je de krant zowel online én in je brievenbus, of alleen online wilt ontvangen. Wil je een abonnement op de andere titels van Ons Nieuws? Ga dan naar het platform van de titel en kies voor de optie ‘Abonnement krant’ bovenin de balk.

Geschreven door