RIVM: aantal nieuwe besmettingen met 11 procent gedaald

Het aantal bevestigde coronagevallen in Flevoland is met 11 procent gedaald ten opzichte van vorige week. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.

De afgelopen week zijn 1011 Flevolanders positief getest op het coronavirus. 24 Flevolanders werden in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van de ziekte. Eén Flevolander is overleden aan de gevolgen van corona.

Het aantal positieve testen is mogelijk vertekend door een storing bij het RIVM in de nacht van 26 op 27 april.

Meer positieve testen
In Almere testten 457 mensen positief op COVID-19. Dat is een daling ten opzichte van de 533 positieve testen van de week daarvoor. In Lelystad werden 214 mensen positief getest op corona, dat zijn er 29 meer dan de 185 van vorige week. In Dronten werden 78 mensen positief getest op corona. Dat is een daling van ruim 30 procent ten opzichte van de 113 positieve testen in de week daarvoor.

In Noordoostpolder daalde het aantal nieuwe coronagevallen van 126 naar 98. Op Urk kwamen er de afgelopen week 99 coronabesmettingen bij, tegenover 117 geconstateerde besmettingen in de week ervoor.

Het aantal nieuwe besmettingen in Zeewolde steeg licht van 62 naar 65.

Totale aantal besmettingen en uitgevoerde coronatesten
Door de 1.011 positieve testen van afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus 33.042 Flevolanders officieel besmet geraakt. In Flevoland zijn de afgelopen week per dag gemiddeld 1.281 mensen door de GGD getest. Het percentage dat hiervan positief is getest, lag die zeven dagen op 10,4 procent. Een week eerder werden er gemiddeld 1.402 mensen per dag getest en was het percentage 10,5 procent.

Naast de testen op de GGD-locaties, is een onbekend aantal Flevolanders door de huisarts, in een teststraat van een zorginstelling of bij een commerciële teststraat getest.

De testen hebben de afgelopen week landelijk 55.097 nieuwe besmettingsgevallen aan het licht gebracht. Dat is een stijging van twee procent ten opzichte van de 53.981 van de week daarvoor. Het officieel vastgestelde aantal besmettingen in Nederland komt daarmee op 1.472.869. Van 487.294 GGD-testen die de afgelopen zeven dagen landelijk zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 10,6 procent positief. Vorige week was dit 10,1 procent.

Eén sterfgeval in de provincie
De afgelopen week kwam er in Flevoland één nieuw coronasterfgeval bij. Het gaat om een Almeerder. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de coronapandemie komt daarmee op 232. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 95, gevolgd door Lelystad met 59, in Noordoostpolder 27, in Dronten 24, op Urk 14 en in Zeewolde 13. Landelijk zijn er 129 coronadoden gemeld in de afgelopen week. In de week daarvoor kwamen er landelijk 146 coronasterfgevallen bij. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achter kunnen lopen.

24 ziekenhuisopnames in een week tijd
De afgelopen week zijn er door stichting NICE tenminste 24 ziekenhuisopnames onder Flevolanders gemeld. Het gaat om zeven mensen uit Almere, zes uit Lelystad, vier van Urk, drie uit Dronten, drie mensen uit Noordoostpolder en één Zeewoldenaar. Het totale aantal ziekenhuisopnames kan hoger zijn geweest. Volgens NICE kunnen er vanuit het Flevoziekenhuis nog gegevens missen. De 24 Flevolandse opnames zijn er vier minder dan een week eerder.

Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in heel Nederland de afgelopen week 1.661 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. Vorige week waren dat er 1.672. Daarnaast stroomden er volgens de stichting in heel Nederland 374 patiënten door naar de IC. Dat waren er vorige week 375.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door