RIVM: aantal ziekenhuisopnames meer dan verdubbeld, sterke toename op Urk

Minimaal 34 Flevolanders zijn de afgelopen week in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig ziekteverloop door COVID-19. Dat zijn er meer dan twee keer zoveel als een week eerder, toen vijftien Flevolanders in het ziekenhuis werden opgenomen.

Vooral Urk zag een flinke toename van het aantal ernstig zieke patiënten. In een week tijd werden zeven Urkers opgenomen. Dat zijn meer opnames in één week tijd dan in de twee maanden ervoor. Ook uit Dronten en Almere werden aanzienlijk meer inwoners opgenomen dan een week eerder.

Er kwam de afgelopen week één nieuw coronasterfgeval bij in de provincie. Het betrof een inwoner van Dronten. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.

De afgelopen week zijn 974 Flevolanders positief getest op het coronavirus. Dat is een stijging van ruim zeven procent ten opzichte van de week daarvoor. Ook in deze cijfers is op Urk de sterkste toename te zien.

Er zijn in Flevoland de afgelopen week iets meer coronatests afgenomen dan een week eerder. Maar daarnaast steeg het percentage Flevolanders dat positief testte verder van 8,8 naar 9,8 procent.

Anderhalf keer meer positieve tests op Urk
Urk zag in Flevoland de sterkste stijging van het aantal positieve coronatests. Het waren er meer dan anderhalf keer zoveel als een week eerder. En ook in Almere en Lelystad namen deze aantallen de afgelopen week toe. In Dronten, Noordoostpolder en Zeewolde werden (iets) minder inwoners positief getest.

Absoluut gezien werden de meeste mensen de afgelopen week positief getest in Almere: 487. Dat is een toename van ruim tien procent ten opzichte van de 441 positieve testen van de week daarvoor. In Lelystad werden 186 mensen positief getest op corona, tegenover 178 in de week daarvoor. In Dronten werden 99 mensen positief getest op corona. Die gemeente blijft stabiel vergeleken met de 101 positieve tests in de week daarvoor.

In Noordoostpolder daalde het aantal nieuwe coronagevallen van 91 naar 80. Op Urk kwamen er de afgelopen week 77 coronabesmettingen bij, tegenover 49 geconstateerde besmettingen in de week ervoor. De cijfers op Urk zitten sinds een maand in de lift, nadat de gemeente de hele maand februari een extreem lage besmettingsgraad kende. Het aantal nieuwe besmettingen in Zeewolde daalde licht van 48 naar 45.

Totale aantal besmettingen en uitgevoerde coronatesten
Door de 974 positieve testen van afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus 30.895 Flevolanders officieel besmet geraakt. In Flevoland zijn de afgelopen week per dag gemiddeld 1.361 mensen door de GGD getest. Het percentage dat hiervan positief is getest, lag die zeven dagen op 9,8 procent. Een week eerder werden er gemiddeld 1.315 mensen per dag getest en was het percentage 8,8 procent.

De testen hebben de afgelopen week landelijk 51.240 nieuwe besmettingsgevallen aan het licht gebracht. Dat is een stijgingvan ruim zeven procentten opzichte van de 48.186 van de week daarvoor. Het officieel vastgestelde aantal besmettingen in Nederland komt daarmee op 1.364.025.

Van 488.750 GGD-testen die de afgelopen zeven dagen landelijk zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 9,6 procent positief. Vorige week was dit nog 8,9 procent.

Inwoner van Dronten overleed door COVID-19
De afgelopen week kwam er in Flevoland 1 nieuw coronasterfgeval bij, even veel als in de week ervoor. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de coronapandemie is 227. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 93, gevolgd door Lelystad met 58, in Noordoostpolder 27, in Dronten 24, in Zeewolde 13 en op Urk 12. Landelijk zijn er 174 coronadoden gemeld in de afgelopen week. In de week daarvoor kwamen er landelijk 142 coronasterfgevallen bij. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achter kunnen lopen.

34 ziekenhuisopnames in een week tijd
De afgelopen week zijn er door stichting NICE tenminste 34 ziekenhuisopnames onder Flevolanders gemeld. Het gaat om 12 inwoners van Almere, zeven personen uit Urk, 5 uit zowel Dronten als Lelystad, vier mensen uit Noordoostpolder en 1 Zeewoldenaar.

Het totale aantal ziekenhuisopnames kan hoger zijn geweest. Volgens NICE kunnen er vanuit het Flevoziekenhuis nog gegevens missen. De 34 opnames zijn er provinciebreed negentien meer dan een week eerder. Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in heel Nederland de afgelopen week 1.700 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen, vorige week waren dat er 1.724. Daarnaast stroomden er volgens de stichting in heel Nederland opgeteld 386 patiënten door naar de IC. Dat waren er vorige week 376.

Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

Bron Omroep Flevoland. Integraal overgenomen

Geschreven door