Scheidend raadsgriffier Pruim: “Meer Omtzigten en Leijtens in de raad”

Gemeenteraadsleden moeten méér de Pieter Omtzigten en Renske Leijtens kunnen zijn, als tegenmacht richting het college. Die wens spreekt de Almeerse raadsgriffier Jan Dirk Pruim uit in het tv-programma Over Flevoland Gesproken.

Pruim denkt dat lokale politici op die manier de samenleving kunnen terugbrengen in de raadszaal, “maar dat vraagt heel veel doorzettingsvermogen van raadsleden.” Hij pleit voor versterking van de ambtelijke ondersteuning voor raadsleden, “want anders wordt het ondoenlijk.”

Jan Dirk Pruim, die komende week met pensioen gaat en in januari de Bonifatiusspeld kreeg, is de geestelijk vader van de politieke markt die in 2004 in Almere werd geïntroduceerd als nieuw vergadermodel. Volgens Pruim is het na 17 jaar tijd voor nieuwe elementen: “Vooral de verbinding met de inwoners van de stad vraagt meer aandacht.”

De griffier vindt dat het nog niet voldoende is gelukt de drempel richting gemeenteraad te verlagen, zoals wel de bedoeling was bij de invoering van de politieke markt. “De verwachtingen waren hoog maar zijn niet altijd uitgekomen, ook wat mij betreft niet.” Hij hoopt dat de gemeenteraad meer gaat profiteren van de kennis van de inwoners bij vraagstukken rondom de toekomst van de stad.

Geschreven door