Vanaf 2022/2023 kunnen clubs ‘horizontaal’ overstappen van speeldag

Vanaf het seizoen 2022/2023 kunnen clubs ‘horizontaal’ overstappen van speeldag, zo maakt de KNVB maandagochtend bekend. Daarmee wordt bedoeld dat een club die overstapt niet meer onderaan de ladder hoeft te beginnen.

De afgelopen jaren switchten steeds meer clubs van speeldag, met name van zondag naar zaterdag. Afgelopen seizoen stopten Diemen en Zeeburgia bijvoorbeeld op zondag. Clubs die uitkomen in de eerste klasse of lager, mogen voortaan dus op de nieuwe speeldag op hetzelfde niveau instromen.

Er zijn een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld als een club die overstapt op het punt stond om te promoveren naar de Hoofdklasse. Of als de club zelf aangeeft liever op een lager niveau in te willen stromen.

Poules van 12 tot 16 teams

De mogelijkheid om horizontaal over te stappen, zorgt er ook voor dat de omvang van competities flexibeler worden. De meeste poules bestaan nu in principe uit 14 teams. Dat gaat variëren tussen 12 tot 16 teams.

Doorgeven voor 1 oktober 2021

Clubs die per 2022/2023 een horizontale overstap willen maken, kunnen zich tot 1 oktober 2021 melden bij de KNVB. Voor de seizoenen daarna zal 1 september steeds de deadline zijn. Clubs die al hebben besloten dat ze voor 2021/2022 de overstap wilden maken, mogen tot 14 juni terugkomen op dat besluit en de overstap uitstellen. 

bron: KNVB.

Geschreven door