Wasbeer uit Vught veilig in Almere

De Stichting AAP op De Kemphaan heeft een wasbeer uit Vught een veilig onderkomen verschaft. Het dier moest volgens voorschriften afgemaakt worden omdat hij levensgevaarlijk kan zijn voor mensen.

De wasbeer verbleef al een paar dagen in een boom langs een weg in Vught. Daar trok ze veel bekijks. De diersoort komt in ons land amper voor en is een bedreiging voor landbouwgewassen. Een parasiet die het dier bij zich draagt, kan de gezondheid van mensen aantasten.

De wasbeer staat op de lijst van dieren die niet verhandeld en gehouden mogen worden. Verder geldt de plicht om in de natuur aanwezige populaties op te sporen, te verwijderen, of als dat niet lukt, zo te beheren dat verspreiding en schade wordt voorkomen.

Dierenarts Peter Klaver wist het dier te verdoven, waarna de dierenambulance het naar Almere bracht. Ze (het blijkt een vrouwtje) is in quarantaine. Ze wordt gecontroleerd op ziektes en wormen en komt in een groep met soortgenoten. Uiteindelijk gaat het dier naar een dierentuin….

Geschreven door