Wethouder Lindenbergh geeft startsein Almere in Bloei

Schoolkinderen ruilen tegel voor plantje

Kinderen van groep drie van de basisscholen De Klaverweide en Digitalis mochten vrijdagmiddag 16 april hun van huis meegebrachte tegel inleveren bij de Almeerse wethouder Julius Lindenbergh. Zij kregen daarna van hem een plantje. Met deze actie werd de actie Zet Almere in bloei, tegel eruit, plant erin officieel gestart. In totaal werden vanmiddag op beide scholen 375 plantjes geruild.

De Klaverweide in Haven verwelkomde de wethouder bij het kersverse insectenhotel dat deze week werd neergezet naast de moestuin waar de kinderen spelenderwijs over groen, tuinieren en voedsel leren. Digitalis in Kruidenwijk had een plekje klaargemaakt waar Lindenbergh samen met een van de leerlingen een plant in de aarde zette. 

Waarom tegels eruit halen?
Zet Almere in Bloei duurt drie maanden van 16 april tot en met 16 juli. Genoeg tijd om de tegels te verwijderen en om meer groen in de tuin te zetten. Niet alleen staat groen mooi, maar groen heeft ook allerlei voordelen. Veel groen betekent minder hitte én minder wateroverlast, want in aarde kan het water makkelijker wegstromen dan met tegels of asfalt. Bovendien er is meer ruimte voor bijvoorbeeld egels, vlinders en bijen. Met name de insecten hebben het nu zwaar te verduren, terwijl ze essentieel zijn voor het bestuiving van bomen, planten en bloemen.

Acties van Groene Buren
Dit jaar zijn er veertien Groene Buren die een actie in hun wijk organiseren. Iedereen krijgt een plantje bij het inleveren van een tegel (max 2 per persoon). De hoop is natuurlijk dat het niet bij een of twee tegels blijft. Hoe meer groen, hoe beter. Samen werken we aan de groene stad van de toekomst. Wanneer en waar de acties van de Groene Buren plaatsvinden is staat op: groenengezond.almere.nl. Gedurende de actieperiode kan een tegel worden omgeruild voor een plant uit het bijen- en vlinderassortiment bij Kwekerij Almere en Intratuin Almere, max. 2 per persoon.

NK Tegelwippen
Almere doet ook mee aan het NK Tegelwippen. Van 30 maart tot en met 30 september strijden veertig gemeenten om de Gouden Tegel. Deze is voor de gemeente die de meeste tegels wipt. Iedere Almeerder kan zelf meedoen en het Almeerse saldo verhogen. Maak een foto voor- en achteraf van de tuin en van de tegels die zijn gewipt en upload het via de website:NK-Tegelwippen.nl.

Geschreven door